Sisältöön »
Tekstikoko Suurenna fonttikokoa

« Teokset

Mamma mia: kirja äidille

Mamma mia: kirja äidille

  • Julkaisuvuosi: 2007 (Edita)
  • Paikkakunnat:
  • Avainsanat: haastattelut, muistelmat, vanhemmuus,

Esittely

Mamma mia: kirja äidille sisältää kymmenen eri-ikäisen ja eri elämäntilanteessa olevan äidin haastattelut. Arja Tuusvuoren haastattelemat äidit kertovat kirjassa omasta äitiydestään. Toisaalta he puhuvat myös omista äideistään ja siitä millaisia asioita äidiltä on siirtynyt eteenpäin omaan äitiyteen ja lastenkasvatukseen. Haastattelut valaisevat äitiyden muutosta 1940-luvulta 2000-luvulle. Moni asia on muuttunut, mutta äitien kertomuksissa on myös paljon yhteistä. Niistä kaikista välittyy keskeisimpänä äidin onni omasta lapsesta.

Lounaishämäläisiä äitejä teoksessa edustavat taiteilija Heljä Liukko-Sundström ja poliitikko Sirkka-Liisa Anttila. Muut teosta varten haastatellut naiset ovat: Laina Nevanperä, Liisa Joronen, Leena Reinilä, Päivi Tossavainen, Ringa Ropo-Junnila, Minna Haapkylä, Stiina Fast-Kainulainen ja Jenni Kalke. Teoksen viehättävät valokuvat on ottanut Katja Tähjä.

Teoksen saatavuus Louna-kirjastoissa.

Ote teoksesta Mamma mia: kirja äidille (2007)

Itse ajattelen, että olen onnellinen ihminen, kun minulla on työ, joka on samalla harrastus, ja kun minulla on perhe. Taiteessa on jatkuvuutta, lapsissa on jatkuvuutta.

Synnytys on ihme, se on luovuuden ylin ihme. Ei ole ihanampaa tuoksua kuin vauvan tuoksu. Jos olisin saanut vain toisen osan, en olisi sama ihminen kuin nyt. Lapset ovat vaikuttaneet taiteeseen ja taide lapsiin. Ikinä en ole ajatellut, että tässä olisi jokin ristiriita.

Äitini oli ammatiltaan opettaja, hän opetti myös meitä aikanaan. äiti sanoi usein, että hyvä lapsi kasvattaa itse itsensä. Meitä on neljä sisarusta, minulla on kaksoisveli ja kaksi pikkusiskoa. Olen ollut vähän emomainen aina, huolehtinut muista. Neljä lasta on tietyllä tavalla ihanteellinen määrä. Sisarukset kasvattavat toisiaan siinä missä vanhemmatkin. Nykyisin perheet ovat niin pieniä, ettei samanlaista terveellistä mylläkkää pääse syntymään.  

Heljä Liukko-Sundströmin haastattelu (Arja Tuusvuori)