Sisältöön »
Tekstikoko Suurenna fonttikokoa

« Teokset

Meidän lehmät

Meidän lehmät

  • Julkaisuvuosi: 2005 (Maahenki)
  • Paikkakunnat:
  • Avainsanat: antologia/kokoomateos, kertomukset, maaseutu, muistelmat, novellit,

Esittely

 Maaseudun Sivistysliitto ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura järjestivät kesällä 2004 Ei auta sano nauta -kirjoituskilpailun. Meidän lehmät on koottu kilpailuun osallistuneiden tekstien parhaimmistosta. Kirjaan on valittu kaikkiaan 26 kirjoitusta lehmistä. Mukana on sekä muistelmia että kaunokirjallisia tekstejä. Tekstit kertovat koskettavalla tavalla ihmisen ja lehmän monivivahteisesta suhteesta sekä tallentavat samalla suomalaisen maaseudun historiaa viimeisen sadan vuoden ajalta.

Teoksen on toimittanut Juha Kuisma ja sen hurmaavista valokuvista vastaa Topi Ikäläinen.

Teoksessa julkaistiin myös forssalaisen maanviljelijän Marketta Sandbergin teksti Länsisuomenkarja, jossa hän muistelee elämäänsä forssalaisella karjatilalla.

Teoksen saatavuus Louna-kirjastoissa. 

Ote teoksesta Meidän lehmät (2005)

Vuonna 1905 syntynyt isoäitini oli koulutukseltaan karjantarkkailija. Arvatenkin hän oli innostunut karjanhoidosta ja jalostusasteista. Koko kotikarjani oli ayrshire-rotua. Navettamme oli suuri punainen hirsirakennus, joka oli valmistunut jo vuonna 1900. Vieläkin muistan, millä paikoilla asuivat Kalla, Kielo, Irkka, Mansike, Kaiku ja monet muut sarvipäät. Kahdeksanvuotiaana kirjoitin karjanhoito-oppaan. Aloitin sen asianmukaisesti esittelemällä Suomessa esiintyvät lypsyrodut. Suomessa on ruskeavalkoisia ayrshire-lehmiä ja ruskeita nupoja maatiaislehmiä. Lisäksi on vielä naapurissa riisiläinen. Se on tuotu ulkomailta, se on mustavalkoinen ja se tuijottaa ilkeästi aidanviertä ajavia polkupyöräilijöitä.

Marketta Sandberg