Teokset
Kotiseutulukemisto: Lounais-Häme
- 1955 (Lounais-Hämeen kotiseutu- ja museoyhdistys)
- Laji / aihe: antologia/kokoomateos, asutushistoria, kansanperinne, kertomukset, kotiseututyö, muistelmat, murrekirjallisuus, novellit, paikallishistoriat, runot,
Kotiseutulukemisto on Lounais-Hämeen alueen kansakouluja varten koottu kotiseutuaiheinen lukukirja. Teos sisältää kirjavan kokoelman Lounais-Hämeeseen liittyviä kirjoituksia ja runoja. Kirjan tavoitteena oli lisätä koululaisten tuntemusta oman kotiseutunsa historiasta ja nykypäivästä sekä kasvattaa heidän kiintymystään Lounais-Hämeeseen. Teoksen piirroskuvat ovat Urho Salomaan käsialaa.
Teoksen saatavuus Louna-kirjastoissa.
Ote teoksesta Kotiseutulukemisto (1955)
Koulupojan kirjoitelma
(Sananen Forssan murretta)
Opettaja oli valmistanut seuraavan tunnin kirjoitelman aiheen: Miten oppisin laskentoa. Erään kuudennen luokan pojan aine kuului näin:
Laskemaan mei opittiin ihan piänenä, kun mei laskettiin housuihin. Mutta kylä hauskempi on isona, tosa noin viiren vanhana, opetella suksilla laskettellee. Siinä oppii nääs helposti laskeen yhteen – varsinkin alamäesä, jos vaan päät kestää. Ylämäen kiipeeminen on kovvaa vähennyslaskua, kun nääks voimat vähenee.
Laskemisseen kuuluu kertominen kans. Kuinka monta kertaa ja kuinka korkeelta on uskaltanu laskee kaatumati. Meirän isä sai kerran joululahjaks liika piänet sukset ja se sano: Kyllä nää on aika laskutikut, näillä jää varmaan laskemati.
Mää olen kuullu, että ny on jo tähtitoorneista tutkittu, minkälaisia mäkiä kuusa on, mutta kylä mun miälestäni viälä mahtuu laskettelleen maankin mäkkiin ihan tarpeeks. Joka tapauksessa ensin on pakko kiivetä korkeelle, että pääsee täsä laskemisenki tairosa korkeelle. Vasta sen jälkeen voi laskee, jos uskaltaa, mutta mialummin mäkkee, eikä vaikeita kotilaskuja.
Laskento on siis helppoo.
Seppo Mäkinen