Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

Aaltonen IlppoKuvan omistaja : Ilppo Aaltonen

Aaltonen Ilppo

  • s. 27.02.1950 Forssa
  • Ylioppilas
  • Päätoimittaja, julkaisujohtaja
  • Asunut Forssassa 1950-71 ja vuodesta 1974 eteenpäin

 

Esittely

Forssan Lehden päätoimittaja Ilppo Aaltonen on monipuolinen vaikuttaja. Aktiivisesta toiminnastaan Forssan seutukunnan hyväksi hänet muun muassa nimettiin vuoden hämäläiseksi 2008.

Siitä, miten kiinnostus paikallishistoriaan heräsi, Ilppo Aaltonen kertoo seuraavaa:

Kiinnostus on kaiketi verenperintöä. Isoisä Esko oli perustamassa Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistystä 1930-luvulla, ja toimi yhdistyksen puheenjohtajana aina 1960-luvun loppuun saakka. Isä oli siitä lähtien yhdistyksen puheenjohtaja yli 30 vuotta. Itse olen ollut puheenjohtaja vuodesta 1998. Yhdistyksen puheenjohtajuus on ollut näin aina saman suvun hallussa, mennyt isältä pojalle.

Vuonna 2003 Ilppo Aaltonen julkaisi nostalgisen valokuvateoksen Kauppakatu silloin ennen : valokuvia Forssasta vuodelta 1978. Teoksessa on lyhyt katsaus Forssan historiaan sekä suomeksi että englanniksi. Pääosassa ovat kuitenkin mustavalkoiset näkymät Vanhasta Forssasta sekä kuvat forssalaisista, käsityöläisistä ja tehtaalaisista. 1970-luvun lopulla jäljellä oli vielä useita rakennuksia vanhasta Kantinkulmasta alkaneesta ja Kauppakadun ja Rautatienkadun suuntaan jatkuneesta puutalokeskuksesta. Myös Kalliomäessä ja Yliskylässä oli tuolloin vielä monia rakennuksia, jotka ovat myöhemmin hävinneet maisemasta.

Teoksen syntyä ja sen valmistumisprosessia Aaltonen kuvailee näin:

Olimme tekemässä Timo Sutisen kanssa Forssa-aiheista kuvateosta 1970-luvun lopulla. Timo lähti Saksaan jääkiekkoa pelaamaan, minä jatkoin yksin kuvaamista valokuvaajan työni ohessa. Mutta kun siirryin kuvaajan hommista muihin tehtäviin, kirja jäi tekemättä. Kun Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys täytti pyöreitä vuonna 2003, päätin ottaa kuvat esille ja katsoa, josko niistä saisi nostalgisen kirjan 1970-luvun Forssasta, josta on paljon senkin jälkeen hävinnyt.

Tein itse alustavan kuvavalinnan noin 3600 negatiivista. Lopullisessa kuvavalinnassa auttoivat valokuvaajatyttäreni Henna Aaltonen ja hänen avomiehensä Tuomas Jääskeläinen, joka myös vastasi kirjan ulkoasusta ja taitosta. Kirjasta haluttiin mahdollisimman konstailematon, prameaa ulkoasua välttävä kirja. Painatus tehtiin duotonena, eli musta väri painettiin kahteen kertaan. Englanninkieliset tekstit laati turkulainen Ian Bowie.

Lounais-Hämeen ja Forssan merkityksestä itselleen tänäpäivänä Ilppo Aaltonen toteaa:

Lounais-Hämeessä ja Forssassa ovat juureni. Olen kahta – kolmea vuotta lukuun ottamatta asunut täällä koko ikäni. Tammelassa olen viettänyt suurimmaksi osaksi kesäni. Täällä on siis henkinen kotini, josta tuskin enää lähden muualle. 

TuotantoOtteita

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy