Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

Salokannel Hugo WilliamKuvan omistaja : Ritva Kerminen

Salokannel Hugo William

  • s. 19.01.1880 Lahti
  • k. 20.09.1966 Laihia
  • keskikoulu ja rautatien kursseja
  • asemapäällikkö

 

Esittely

Sanan ja aatteen soturi: Jalmari Matiston elämäkerta (Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys, 1945) on Hugo Salokanteleen kirjoittama kuvaus raittius- ja museomiehenä sekä kansanperinteen kerääjänä ja julkaisija Lounais-Hämeessä tunnetusta Jalmari Matistosta ja hänen elämästään. Teos kuuluu sarjaan Lounaishämäläisiä merkkimiehiä.

Tyttären Ritva Kermisen muistoja isästään:

Hugo Salokannel ent. Stenbacka oli itä-suomalainen "sanan ja aatteen soturi" kuten Jalmari Matistokin, vain sillä erotuksella, etteivät hänen matkansa ulottuneet Lappiin asti ja ne tapahtuivat myöhemmin kuin Matiston matkat. Sitäpaitsi 1950-luvulla raittiusaatteen lisäksi tuli tupakan vastustus. 

Muistan lapsuudestani kuinka isä uppoutui aatteilleen kaikkina vapaa-aikoinaan. Isän aatteisiin kuului paljon muutakin kuin raittius ja tupakan vastustus. Kun hän 1904 tutustui uuteen kansainväliseen kieleen esperantoon, tuli siitä elinikäinen ystävyyssuhde. Edellisten aatteitten jälkeen tulevat sitten lukuisat muut kiinnostuksen kohteet kuten eläinsuojelu, matkailu, kielet, kasvissyönti jne.

Isäni oli perustamassa lukuisia raittiusyhdistyksiä - mm. Suomen rautatieläisten raittiusyhdistystä ja USA:sta Suomeen tullulla I.O.G.T (Informational Order of Good Templars) raittiusjärjestöä, puhumattakaan erilaisista esperanto- ym. järjestöistä.

Mitä tulee isän kirjalliseen tuotantoon, ne olivat enimmäkseen lehtileikkeitä, pieniä kirjasia (omakustanteita), usein esperantonkielisiä ja lentolehtisiä. Tietokannoista voi löytää iki-vanhoja kirjasia kuten: Salokanteleen suvun elämäkerrasto, Esperanton kielioppi sekä esimerkki ja harjoituskirja, Muistitaidon opas, Ihmetohtori - 2-osainen vuorokeskustelu, Esperanto rautateillä, postissa ja sähkölennätinlaitoksessa. Tietääkseni Sanan ja aatteen soturi on ainoa vähän suurenpi kirja.

Oli ehkä vuosi 1945, kun isä otti minut mukaansa Humppilaan haastattelemaan Jalmari Matistoa. Olin silloin 9-vuotias. Sillä aikaa, kun Matisto ja isäni keskustelivat kirjan synnystä, sain tutustua Matiston jännittävään kotimuseoon. Setä-Matisto lahjoitti minulle valokuvansakin. Ei kulunut kauaakaan tämän matkan jälkeen, kun olimme Jalmari Matiston hautajaisissa Humppilassa.

En voi olla mainitsematta myöskään esitelmämatkoja, joita isäni teki innokkaasti: Esimerkiksi asemien odotushuoneissa hän puhui matkustajille raittiudesta ja tupakan vastustuksesta, jolloin lapsena jouduin itsekin esittämään lausuntaa. Mainittakoon vielä sekin, kuinka hän koko elämänsä piti päiväkirjaa maailman asioista. Pieniä sinikantisia vihkoja oli kertynyt varmaankin tuhansia pahvilaatikoihin, kun isä 20.9.1966 kuoli Laihialla 86 vuotiaana.

Salokannel asui Karinaisten Kyrössä 1944-48, jolloin kirjoitti teoksen Sanan ja aatteen soturi.

TuotantoLisätietoja

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy