Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

Kilpeläinen Annakuvan omistaja : Anna Kilpeläinen

Kilpeläinen Anna

  • s. 23.12.1972 Oulu
  • Kasvatustieteiden maisteri
  • Luokanopettaja
  • Asunut Forssassa vuodesta 1997

 

Esittely

Forssassa asuva Anna Kilpeläinen kertoo esikoisromaaninsa Taskut (2008 ) synnystä seuraavasti:

Kirjani idea syntyi Forssan aikuisopiston kirjoittajapiirin tapaamisessa. Kuuntelin harrastajakirjoittajatoverini tarinaa myttyyn menneestä illasta ja kotiin lähitiessä jutun innoittamana aloin miettiä samantyylistä kertomusta sattumien summasta ja niiden seurauksista. Kirjoitin kirjani ensimmäisen luvun jutuksi kirjoittajapiiriin. Luin sen siellä ja toverini kehottivat jatkamaan tarinaa. Niinpä kertomus jatkui luku luvulta kuin itsestään. Luin lukuja piiriläisille ja sain kritiikkiä ja hyviä ideoita sekä paljon kannustusta. Taskut- teema muotoutui kirjoittamisen edetessä.

Varsinainen kirjoittamisprosessini kesti puolisen vuotta. Kirjoitin säännöllisen epäsäännöllisesti, toisinaan useamman tunnin putkeen, toisinaan vain muutamia kappaleita. Kirjoittaminen oli minusta hauskaa, tarina tempasi minut mukaansa. Alitajunta ilmeisesti työsti juonta ja henkilöiden ominaisuuksia, sillä kirjoittaessa minun ei tarvinnut niitä kovin paljon miettiä, tekstiä syntyi vaivatta. Hiontavaihe oli sekin puolen vuoden mittainen. Muutamat tuttuni lukivat käsikirjoituksen ja antoivat parannusehdotuksia. Kustantajan löytäminenkin vei aikansa. Kirjani julkistettiin kaksi vuotta sen jälkeen, kun olin kirjoittanut sen ensimmäisen luvun.

Tarinan henkilöt ovat muuttaneet tapahtumien paikkakunnalle muualta, aivan kuten minäkin olen tullut Forssaan Oulusta. Kirjassa yksi henkilöistä puhuu Oulun murretta. Tapahtumien paikkakunta on epämääräisesti Etelä-Suomessa tarkentumatta mihinkään kaupunkiin erityisesti. Se ei siis ole Forssa, sillä kirjan paikkakunnalla on yliopisto. Forssalaisuus ei tule kirjassani esiin.

Valmistuttuani luokanopettajaksi sain Forssasta ensimmäisen työpaikkani. En tuntenut paikkakuntaa enkä paikkakuntalaisia lainakaan Forssaan tullessani. Olin päättänyt lähteä kohti tuntematonta ja avartaa maailmankuvaani Suomen mittakaavassa. Alun alkaen tulin tänne töihin vain vuodeksi, mutta koska työpaikka oli mieluisa eikä paikkakunnassakaan ollut valittamista, jäin. Matkan varrella perustin perheen ja rakensimme talon Forssaan. Forssa on kotikaupunkimme toistaiseksi. Olemme huomanneet, että forssalaiset eivät aina osaa olla ylpeitä paikkakunnastaan, vaikka aihetta olisi. Täällä on paljon hyvää, esimerkiksi lasten harrastusmahdollisuudet ja kaunis luonto. Kotiutumistamme Hämeeseen on vaikeuttanut se, että sukuluisemme ovat kaukana eikä meillä ole juuria paikkakuntaan. Mieheni on kotoisin Kainuusta. Lapsemme ovat kuitenkin alkaneet puhua Forssan murretta.

TuotantoOtteita

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy