Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

Peltovuori RistoKuvan omistaja : Risto Peltovuori

Peltovuori Risto

  • s. 02.12.1938 Loppi
  • Filosofian tohtori
  • Historianopettaja, eläkkeellä
  • Asunut Forssassa vuosina 1970 - 1971

 

Esittely

Hämeenlinnalainen Risto Peltovuori liittyy Lounais-Hämeeseen erityisesti vuonna 1993 julkaistun teoksensa Forssan historia myötä. Teos kuvaa perusteellisesti maalaiskylän kehittymistä tehdasyhdyskunnaksi, sen jälkeen kauppalaksi ja lopulta Forssan kaupungiksi.

Kiinnostuksensa heräämisestä paikallishistoriaan Peltovuori kertoo seuraavasti:

Kiinnostukseni paikallishistoriaan on syntynyt yhtenä juonteena historian lukemista ja tutkimista kohtaan heränneestä mieltymyksestä, joka sai aikanaan lähtemään alaa opiskelemaan. Kokonaisesityksen tekeminen jonkin paikkakunnan historiasta on sikäli erikoista ja kiinnostavaa, että siinä joutuu paneutumaan monille eri elämänaloille. Varsinkin aineiston hankinta on siinä tosin niin valtava urakka, että pitäjän- tai kaupunkihistorioita tekevät tavallisesti kuntien palkkaamat historioitsijat. Paikallishistoriaa ei kuitenkaan pysty tuntityöläisen asenteella kirjoittamaan, vaan erityistä kiinnostusta ja intoa tarvitaan. En ole alan varsinainen ammattilainen, vaan olen pääasiassa työskennellyt vakinaisena opettajana lukioasteella, joitakin vuosia sen ohessa myös rehtorina ja historian dosenttina. Olen pariin otteeseen hakenut vaihtelua ja etäisyyttä koulutyön arkeen paikallishistorian kirjoittajana.

Teoksen Forssan historia syntytaustaa, valmistumisprosessia ja vastaanottoa sekä suhdettaan Lounais-Hämeeseen hän kuvaa näin:

Forssan historian synty on toki ennen kaikkea Forssan kaupungin päättäjien ja painatuskustannuksista vastanneen Forssan Kirjapaino Oy:n ansiota. Itse tulin mukaan Paikallishistoriallisen toimiston (nykyään Tilaushistoriakeskus) välityksellä. Forssa ei kuitenkaan ollut minulle mikä tahansa paikkakunta, vaan se oli tullut aikaisemmin tutuksi eri yhteyksissä. Olen kotoisin Lounais-Hämeen naapurista Lopen pitäjästä ja jo nuorena poikana kävin toisinaan Forssan kauppalassa, jonka kesäaikainen siisteys ja viehättävyys painuivat mieleen. Opiskellessani Helsingissä sain professori Eino Jutikkalalta tutkielman aiheeksi Jokioisten kartanon torpparien ja muiden alustalaisten olot 1800-luvulla. ”Jokiläänin” – Suomen laajimman kartanoalueen – asioita setvittäessä sain tuntumaa useisiin nykyisen Lounais-Hämeen pitäjistä, myös muutamiin Forssan vanhoihin kyliin. Jutikkalan kehotuksesta lähetin tutkielmani lyhennettävänä julkaistavaksi Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistyksen vuosikirjassa (1963). Tutustuin myös Esko Aaltosen vanhan Forssan elämää käsitteleviin kirjoihin, jotka lienevät ihan värikkäintä suomalaista paikallishistoriaa. Sellaisten teosten innoittavasta vaikutuksesta huolimatta ei valitettavasti itse pysty vastaavanlaisiin saavutuksiin, joskin tavallaan virallisluonteisen paikallishistorian kirjoittamisessa on myös kirjallista vapautta kahlitsevia normeja ja rajoituksia. Hyvin paljon monien alojen asioita on saatava sovitetuksi tiukasti rajoitettuun sivumäärään. Sattuman kautta olen asunut Forssassa vuosina 1970–71 kirjoittaessani ensimmäistä paikallishistoriaani Tuusulan seudusta. Kun mahdollisuus Forssan historian kirjoittamiseen tarjoutui, tuntui se jotenkin kohtalonomaiselta. 

Kaupungin puolesta joutuivat historia-asioista erityisesti huolehtimaan arkistonhoitaja Terttu Rantala ja tietenkin historiatoimikunta, joka Anneli Niinimäen jäntevällä johdolla toimi verrattain sopuisassa hengessä. Historiatoimikunta koostui osaksi kokeneista kunnallispoliitikoista (Alisa Fagerström, Kalle Jyly), osaksi jopa kirjailijoista (Olavi Keskinen eli ”Sotakamreeri” ja Teuvo Heikkilä). Heidän kokemuksistaan sain lisäväriä tietoihini Forssan historiasta. ”Sotakamreerin” mukanaolo jäi lyhytaikaiseksi, mutta hän sai erityisen pätevän seuraajan museonjohtaja Lauri Pohjakalliosta. Jälkimmäisestä oli suurta apua mainioiden valokuvien saamisessa Lounais-Hämeen museon laajoista kokoelmista. Forssan kirjapaino Oy:n ammattimiehet tekivät kirjan ulkoasun hyväksi erinomaista työtä – ilmeisesti vielä Esko Aaltosen hengessä.

Forssan historia -teoksen saamasta vastaanotosta paikkakunnalla ei ole juuri mitään korviini kantautunut. Ehkä se johtuu paljolti siitä, että asun muualla enkä siksi ole paikan päällä tavattavissa. Valtakunnallisissa julkaisuissa taas harvoissa tapauksissa katsotaan jokin paikallishistoria huomion arvoiseksi asiaksi. Kirjoittaja voi kuitenkin huokaista helpotuksesta saatuaan työn valmiiksi ja olla jotenkuten tyytyväinen, jos on ainakin parastaan yrittänyt.

 

TuotantoOtteita

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy