Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

Saviniemi MarkkuKuvan omistaja : Markku Saviniemi

Saviniemi Markku

  • s. 30.09.1945 Jokioinen
  • Yhteiskuntatieteiden maisteri
  • Henkilöstöpäällikkö, isäinnöitsijä, Parma Oy
  • Asunut Jokioisilla vuosina 1945 - 1971 ja Forssassa vuodesta 1971

 

Esittely

Forssalainen Markku Saviniemi on kirjoittanut kaksi paikallishistoriaa käsittelevää omakustanneteosta Hakamäen torpan elämää Kuuman kartanon takamailla (2003, 2. laaj. p. 2004, 3. laaj. p. 2007) sekä Kolmas komppania – Vastaiskukomppania: Jokioisten miesten komppania 3./JR 15 ja Lounais-Hämeen pataljoona I/JR 15 talvisodassa (2008).

Kiinnostuksensa heräämisestä paikallishistoriaan ja teostensa syntytaustasta Saviniemi kertoo seuraavasti:

Kotitorpassani kuuntelin mielenkiinnolla vanhusten kertomuksia kylän tapahtumista. Kotonani asui kolme sukupolvea ja siellä kävi hyvin runsaasti vieraita. Erityisen paljon puhuttiin torppariajasta.

Sairastuin 1999 vakavaan sairauteen, joka uusiutui 2002. Silloin iski syvä epätoivo. Oli pakko keksiä jotakin tekemistä vapautuakseni edes hetkeksi epätoivoisista ajatuksista. Päätin laittaa kuulemiani asioita paperille ja kerätä arkistotietoja lisäksi. Näin sain muuta ajateltavaa. Niin syntyi kirjani ”Hakamäen torpan elämää Kuuman kartanon takamailla” ensimmäinen painos vuonna 2003.

Toisen kirjani ”Kolmas komppania - vastaiskukomppania” tein sen jatkoksi, koska talvisota koetteli kotiani rankasti. Kiirehdin kirjaa, koska komppaniasta oli hengissä enää yksi mies. Kohta talvisodassa olleet ovat kaikki poistuneet keskuudestamme.

Teosten valmistumisprosessia ja vastaanottoa hän kuvaa näin:

Piti hankkia runsaasti arkistotietoa, pöyhiä torpan arkistoja ja haastatella kyläläisiä. Piti käydä Maakunta-arkistossa ja Sota-arkistossa. Loppurutistus oli todella tiukka paikka, kun laitoin järjestyksen tietojen kaaokseen. Lopuksi piti laittaa paljon rahaa ja ottaa taloudellisia riskejä. Kaiken tämän tehtyäni olen saanut vapautuksen näiden asioiden pohtimisesta. Voin ottaa vastaan uusia haasteita.

Kirjat ovat saaneet erittäin hyvän vastaanoton ja yhtään paheksuntaa en ole kuullut. Selkään taputtelijoita on riittänyt.

Suhteestaan Lounais-Hämeeseen ja Jokioisiin Saviniemi toteaa:

Lounais-Häme on kotiseutuni ja olen saanut elää ja työskennellä täällä koko ikäni. Jokioisten Kuuman kylän Hakamäki-niminen torppa ja tila on syntymäkotini ja myös henkinen kotini. Molemmat merkitsevät minulle erittäin paljon ja ovat osa identiteettiäni.

 

TuotantoOtteita

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy