Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

Viljanen EskoKuvan omistaja : Simo Viljanen

Viljanen Esko

  • Pakinoinut nimellä Viljami
  • s. 28.08.1911 Tammela
  • k. 08.10.1984
  • Kansakoulua, Forssan työväenopistoa
  • Toimittaja

 

Esittely

Forssassa koko ikänsä asunut toimittaja ja pakinoitsija Esko Viljanen pakinoi Forssan Lehdessä nimellä Viljami. Näistä pakinoista kuutisenkymmentä (ilmestyneet vuosina 1948–1971) on koottu pakinakokoelmaan ”Hypi sinä humma”, joka ilmestyi vuonna 1971. Kokoelmassa on huumorilla höystettyjä pakinoita lounaishämäläisestä elämänmenosta, senaikaisista tapahtumista ja ennen kaikkea vorssalaisista. Kirjan kannen ja kuvituksen on tehnyt Pentti Hammarberg.

Esko Viljasen poika Simo Viljanen kertoo haastattelussa isästään seuraavaa:

Tehtaantyömiehen 11-lapsiseen perheeseen syntynyt isäni eli ja vaikutti koko elämänsä Forssassa. Kansakoulun jälkeen hän työskenteli sotiin saakka alitehtaalla (Finlayson-Forssa) värjäämössä. Sotien jälkeen Forssan Lehden perustaja Esko Aaltonen houkutteli hänet lehteen toimittajaksi joulukuussa 1944. Vuonna 1946 isäni nimitettiin toimitussihteeriksi ja 1963 toimituspäälliköksi, jossa tehtävässä hän työskenteli vuoteen 1973 saakka. Eläkkeelle hän jäi erikoistoimittajan tehtävästä 1975, jolloin hänelle myönnettiin valtion sanomalehtimieseläke.

Kyltymätön halu ja tarve kirjoittamiseen isälleni syttyi viimeistään työväenopistossa innoittavan opettajan Elli Laurilan johdolla. Tästä muistona on säilynyt pino mustakantisia runovihkoja, jotka pursuavat nuoren miehen elämäntuskaa, kaipuuta luontoon ja sen mystifiointia. Isäni kuoleman
jälkeen löysimme hänen papereidensa joukosta myös romaanin käsikirjoituksen, josta hän ei koskaan ollut maininnut mitään pojilleen.

Ylikersanttina 1944 kotiutettu isäni lähetti sotien aikana rintamalta runojaan ja ”rintamakirjeitä” Forssan Lehteen, joiden seurauksena Esko Aaltonen kiinnostui nuoresta tehtaantyömiehestä ja halusi hänet lehteensä.

Esko Aaltosen innostamana isäni kiinnostui kotiseututyöstä ja toimi pitkään Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistyksessä, mm. kymmenkunta vuotta yhdistyksen sihteerinä. Forssa-kerhon sihteerinä ja puheenjohtajana hän oli myötävaikuttamassa Kehrääjätyttö- ja Mylläri-patsaiden hankkimiseen Forssaan ja Tehtaalaismuseon perustamiseen. Forssan kaupunki huomioi aikaansaannokset myöntämällä hänelle kaupungin kulttuuripalkinnon.

Nuorena miehenä paljon aikaansa luonnossa lähinnä Lunkin ja Saloistenjärven maisemissa viettänyt isäni osallistui myös Lounais-Hämeen luonnonsuojeluyhdistyksen toimintaan 1950- ja -60 -luvuilla.

Hypi sinä humma -pakinakokoelmasta Simo Viljanen kertoo:

Kirja on koottu isäni Forssan Lehteen nimimerkillä Viljami kirjoittamista pakinoista, jotka valitsi hankkeen alullepanija, isäni työtoveri toimituspäällikkö Kalle Melander. Teoksen julkaisun mahdollisti Forssan Kirjapaino Oy:n toimitusjohtaja teollisuusneuvos Matti Aaltonen. Isäni oli
käsittääkseni hankkeen vähiten aktiivinen osapuoli.

Forssan Lehden lisäksi isäni kirjoituksia on julkaistu mm. Kotiseutuyhdistyksen vuosikirjassa ja Lounais-Hämeen Joulussa, jota hän pitkään toimitti, ja joistakin teksteistä on otettu myös erillispainoksia.

Palkinnot

Forssan kaupungin kulttuuripalkinto

TuotantoOtteita

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy