Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

Koivula Kirstikuvan omistaja : Kirsti Koivula

Koivula Kirsti

  • s. 20.03.1949 Tampere
  • Yo, diakoni-nuoriso- ja sosiaalityön tutkinto
  • Virikekirjailija, yrittäjä, kustantaja
  • Asunut Forssassa vuodesta 1983

 

Esittely

Forssan Matkussa asuva virikekirjailija ja yrittäjä Kirsti Koivula on julkaissut yli 35 virikekirjaa. Kirjoittamisestaan Koivula kertoo seuraavaa:

Tiesin jo 7-vuotiaana kutsumusammattini ja sain siihen kipinää Tampereen Härmälän seurakunnan kerhoissa, pyhäkoulussa, leireillä niin paljon, että lähdin myös alaa opiskelemaan ja valmistuin vuonna 1972. Olin Turun Maarian seurakunnassa nuorisotyönohjaajana vuosina 1972-1983. Sitten ostimme mieheni kotitilan ja muutimme Forssan Matkuun. Olin Forssan vanhainkodilla sosiaalihoitajan sijaisena vajaat puoli vuotta ja Koijärven seurakunnan diakoniatyöntekijänä noin kahdeksan vuotta.

Otin vuoden virkavapaata, koska pieni perunatilamme vaati työpanostani. Näin ilmoituksen yrittäjäkurssista, jonne menin perunatilaa kehittämään. Siellä korostettiin vahvuuksia, eli pitää tehdä sitä, missä on hyvä. Toin julki haaveeni tehdä ohjaajan kirja, jossa olisi valmista ohjelmaa erilaisille ryhmille. Olin kokenut ongelman kaikissa em. työpaikoissani, että apua, nyt on mentävä vastaanottavaisina odottavien ryhmäläisten eteen enkä ole ehtinyt muilta työkiireiltäni valmistella ohjelmaa. Turussa isossa seurakunnassa minulla oli n. 15 kerhonohjaajaa, joille tein viikoittain valmiita ohjelmia tyttö- ja poikakerhoihin, myös leireille, retkille ja myös Turun seurakuntien yhteisiin tapahtumiin. Siinä hommassa koin vahvuuteni ja idearikkauteni. Yrittäjäkurssilla kannustettiin tekemään kirja ja niinpä heitin perunat kuoppaan ja julkaisin Joka leikillä lähemmä -kerhon ohjaajan kirjan jo ennen lähes vuoden pituisen yrittäjäkurssin loppumista.

Monet ohjaajat olivat kokeneet saman ongelman kuin minä ja kirjani meni kuin kuumille kiville. Sitä meni myös kouluille ja niistä alkoi tulla viestejä, että kaikki näytelmäkirjat ovat 50-luvulta. Niinpä eri kanavia pitkin, kirjoittajapiirien, Opettaja-lehden, kirjoituskilpailujen jne., keräsin "opettajien pöytälaatikoista" Yhdessä juhlaan -esityksiä koulun näyttämölle kirjan aineiston.

Lamavuonna 1992 sanouduin irti vakituisesta virastani Koijärven seurakunnan diakonina ja lähdin tuottamaan elämyksellistä ohjelmaa kiireisille ohjaajille heidän vaativassa työssään erilaisien ryhmien parissa. Nyt vuonna 2007 kirjojani on julkaistu yhteensä 35, lisäksi oheismateriaalia, piirileikkikasetti ja -CD sekä olen osakkaana Programmes KK & Co olevassa yrityksessä, joka kustantaa muiden tekijöiden ohjaajille sopivia kristinopin, kansantiedettä, luontotietoa koskevaa materiaalia ja, iltanuotiotarinakirjoja. Kaikkiaan kirjojani on painettu jo yli 100 000 kpl. Käyttäjäryhmistä suurimpia ovat seurakuntien ja kuntien eri työmuodot, eläkejärjestöt, yhdistykset, kuntoutusryhmät, koulut, lasten päivähoitotahot.

Virikekirjojen kirjoittamisprosessista Koivula kertoo seuraavaa:

Kirjoitusprosessi on ollut ideoimista, ahaa-elämyksiä, uutisten ja maailmanmenon seuraamista, aineiston hankkimista, luovaa työtä vuorokaudet ja vuodenajat ympäriinsä. Se on ollut koko ajan asettautumista ohjaajan rooliin tilanteissa, kun hän on vaativassa kenttätyössä ryhmänsä parissa. Materiaalin kerääminen on pisin, vuosien vaihe, työstäminen ja julkaisukuntoon saattaminen lyhyempi, mutta tärkein vaihe.

Lounais-Hämeen vaikutuksesta kirjojensa kokoamiseen hän kertoo:

Lounais-Hämettä olen yrittänyt piilosuosia virikekirjoissani, mutta sillä ei varsinaisesti ole ollut erityistä roolia, koska kohderyhmäni on ohjaajat kautta Suomenmaan.

Täällä Lounais-Hämeessä syntyi koko idea, johon sain kimmokkeen työstäni täkäläisten ikäihmisten parissa. Myös monien hämäläisten hää-, syntymäpäivä-, ym. juhlien, tapahtumien ja kylätoiminnan vetäjän tehtävien innoittamana rohkaistuin saattamaan ideani moniksi kirjoiksi asti.

Vaikka Koivula onkin julkaissut monia virikekirjoja, osaa hän nimetä heti hänelle rakkaimmat kirjansa:

Jokainen kirjani on ollut tärkein sen tekovaiheessa, mutta rakkain kirjani on tietenkin se ensimmäinen, koska siihen aineisto oli kertynyt nuoruudestani asti. Se toinen rakkain kirjani on Hyvässä hoidossa - perhepäivähoitajan virikekirja, koska se syntyi ihan vahingossa ensimmäisen lapsenlapseni äitienpäivätervehdyksen myötä. 2-vuotias Erica-tyttö toi mummille vessapaperirullasta tehdyn kukkasen, jonka oli tehnyt perhepäivähoidossa. Siitäpä mummi ihmettelemään, että onko perhepäivähoidossakin virikkeitä. Alkoi laajamittainen kaikkien maamme kuntien perhepäivähoidon ohjaajien tavoittelu ja heidän välityksellään perhepäivähoitajien laaja joukko. Ideoita tuli 55 perhepäivähoitajalta ja omien lukuisten ideoideni myötä kirja on hyvin kattava perusteos sekä aloittelevalle että kokeneemmallekin pienten lasten parissa toimivalle, mutta myös kotiäidille, kummille, mummille jne. Siitä syntyi 336 -sivuinen teos, jonka jo 2. painos on loppu, eli kirjaa on myyty parissa vuodessa jo yli 6 000 kpl. Kirja on tavoittanut vasta osan perhepäivähoitajista ja vain vähän päiväkoteja, mutta perhepäivähoitajien ammattitutkinnon suorittajat käyttävät sitä oppikirjana muutamissa alan oppilaitoksissa.

TuotantoOtteita

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy