Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

Kouri RaijaKuvan omistaja : Raija Kouri

Kouri Raija

  • s. 07.01.1941 Loimaa
  • Filosofian kandidaatti
  • Rehtori, nykyisin eläkkeellä

 

Esittely

Loimaalainen rehtori ja murrekirjailija Raija Kouri liittyy Lounais-Hämeeseen teoksensa Jäneksellä on levvee lairun: Vanhoja juttuja Ypäjältä (1988) kautta. Murrekirja on kokoelma Ypäjällä kierrelleistä jutuista. Tarinat ovat kirjassa siinä sanamuodossa ja murteen muodossa, joina ne on kerrottu. Tarinat on koottu aihepiireittäin ja niissä kerrotaan Ypäjän seudun lisäksi ypäjäläisistä sekä mm. heidän suhteistaan ja alkoholinkäytöstään, kylätappeluista, Ypäjän naapurikylistä sekä matkustamisesta. Lopussa on myös loruja, värssyjä ja lauluja. Teoksen on kuvittanut Raimo Huittinen.

Kirjan synnystä ja suhteestaan Lounais-Hämeeseen Kouri kertoo sähköpostihaastattelussa seuraavaa:

Idea kirjaan lähti siitä, että vastaava teos Loimaalla oli saanut yllättävän hyvän vastaanoton. Aktiivinen toimija oli kaupallinen kustantaja, karkkilalainen Kustannus Mäkelä, joka otti yhteyttä Ypäjän kuntaan ja tarjosi vastaavanlaista juttukirjaa tehtäväksi.

Ypäjän kulttuurilautakunta oli kirjan kokoamisessa apuna ja tukena. Sain juttuja ja vinkkejä haastateltavista heidän kauttaan. Olin jo aikaisemmin tehnyt Helsingin yliopistoon, Kotimaisten kielten tutkimuskeskukseen n. 2700 arkistokortin laajuisen kartoituksen Ypäjän murteesta, joten ihmiset ja kieli oli minulle jotenkin tuttua. Olen lisäksi kotoisin ihan Ypäjän rajalta. Vuoden verran meni juttuja kootessa ja puhtaaksikirjoittaessa.

Sain juttuja aktiivisilta ypäjäläisiltä jopa kirjoitettuna, osin kiersin haastattelemassa nauhurin kanssa. Soitin tuntemilleni ihmisille ja pyysin kokoamaan juttuporukan.

Lounais-Häme ja sen tutuksi tulleet asiat vaikuttavat minuun niin, että esim. Loimaalaisia, vahvaa väkkee -kirjaan otin kuvauksen Ypäjästä, sen kapinanajan vaiheista, jotka ovat sangen mielenkiintoiset (Nikolai Alevan haastattelu), Veden ja tuulen voimalla -myllykirjaan kokosin aineistoa mm. alueen ansiokkaista historiajulkaisuista.

Nyt Kouri on mukana Loimaa-Seuran toimituskunnassa ja seuralta on tulossa ensi syksynä Eero Tuomolan tarinoista koottu kirja.

Palkinnot

Aurora-mitali 1991

TuotantoOtteita

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy