Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

Aarikka Olla-RiittaKuvan omistaja : Olla-Riitta Aarikka

Aarikka Olla-Riitta

  • s. 27.03.1960 Jokioinen
  • Bachelor of Arts
  • Ammattiopettaja, emäntä
  • Asunut Jokioisilla vuosina 1960-2004

 

Esittely

Somerolla nykyään asuvan Olla-Riitta Aarikan Minun isäni-runoteos (julkaistu vuonna 2002 nimellä Olla-Riitta Seppänen) sisältää runoja isyydestä. Kirjassa teemaa käsitellään Aarikalle kolmen tärkeän henkilön, hänen isoisän, isän ja lastensa isän, kautta. Runoissa hän kuvaa suhteitaan näihin henkilöihin ja pohtii omaa minuuttaan sekä kuinka paljon kukin suhde on vaikuttanut häneen.

Runoteoksen synnystä ja lounaishämäläisyydestä Aarikka kertoo seuraavaa:

Joskus opiskeluaikana Oklahomassa kirjoitin ensimmäisen esseen isästäni ”Thoughts infront of a a photograph”. Matkoillani seurasi aina isän armeijakuva ja koti-ikävissäni sitä katselin. Isän kuva edusti kotia, luonnollista, aitoa hämäläisyyttä, sitä kaikkea mitä maailmalla kaipasin.

Vuosien myötä laatikkoon alkoi kertyä runoja kolmesta miehestä, Vertti-papasta, Eero-isästä, ja lasteni isästä, Urhosta. Tuntui luontevalta lopulta julkaista ne yhtenä teoksena ”Minun isänäni”.

Ehkä teos on ”oma kasvutarina”, ehkä siinä heijastuu se paljasjalkainen hämäläisyys, torppariperinteen monimuotoisuus – isäni ovat mitä ovat juuri tämän perinteensä kautta. Varmasti Lapin maisemissa kasvaa hieman erilaisia isiä.

Tuntuu kummalliselta yrittää lähes viisikymppisenä totutella olemaan varsinaissuomalainen – uskon olevani sydämeltäni aina jokioislainen. Näytelmäni olen kirjoittanut juuri Jokioisten kirkkoon ja kirkosta, sillä siinä kiteytyy se mitä jokioislaisuus mielestäni on – vanhaa, perinteistä, mutta äärimmäisen hienostunutta – kodikasta ilman ”ulkokultaisuutta”. 

TuotantoOtteita

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy