Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

Lehtimäki PekkaKuvan omistaja : Pekka Lehtimäki

Lehtimäki Pekka

  • s. 26.09.1934 Terijoki
  • Filosofian tohtori
  • Professori

 

Esittely

Emeritusprofessori Pekka Lehtimäki liittyy Lounais-Hämeeseen teoksensa Tammelan murrekirja (1989) kautta. Murrekirjassa kierretään Tammelan pitäjää kylä kylältä. Tie kulkee mm. Susikkaan, Teuron, Portaan ja Riihivalkaman kautta Forssan liepeille. Kirjassa esitellään 38 syntyperäisen tammelalaisen haastattelut. Haastateltavat ovat syntyneet vuosien 1876 ja 1906 välillä. He kertovat arkielämästä, työasioista, ilonpidosta, erilaisista uskomuksista ja pitäjällä liikkuvista tarinoista. Kolmelle kertojalle Otto Hakalalle, Veera Kulmalalle ja Kustaa Kuuselalle annetaan erityinen puheenvuoro. Kirjan haastattelut ovat pääosin tehty 1960-luvun puolivälissä. Joitain lisäyksiä on tehty vielä 1980-luvun alussa. Haastattelujen ja tammelan murteen kuvauksen ohella kirjassa on myös satakunta valokuvaa pitäjältä ja tammelalaisista.

Teoksensa alkulauseessa Lehtimäki kertoo seuraavaa:

Tammelan murrekirjan tehtävänä on johtaa paikalliset lukijat kielellisille juurilleen ja osoittaa muille, millaista kieltä Forssan liepeillä ja Forssassakin on viime vuosikymmeniin asti puhuttu ja osin yhä puhutaan. Kun nykyisten puheenparsien pohjana ovat vanhat kansanmurteet, kirja ohjaa tavallaan myös niiden ymmärtämiseen. Murrekirjan eriaiheiset muistelmat toivottavasti täyttävät myös toisen tehtävän: välittävät lukijoilleen kuvan Forssan seudun entisaikaisesta elämänmenosta.

Keskustelut murrekirjan kokoamiseksi alkoivat kuusi vuotta aikaisemmin Forssan Seudun Osuuspankin toimesta, joka kutsui keväällä 1983 koolle pienen joukon keskustelemaan asiasta. Kirjan valmistuminen kesti siis kuusi vuotta. Lehtimäki kertoo alkulauseessa kirjan teon vaiheista:

Työ on eräine keskeytyksineen siis kestänyt useita vuosia. Murrekirjan tekoon on tässä niin kuin yleensäkin kuulunut monta vaihetta: täydennysaineksen nauhoituksia, nauhoitteiden litterointia eli kirjoitusasuun siirtämistä, kuuntelua ja taas kuuntelua, epäselviksi jääneiden kohtien tarkistamista paikalla Tammelassa mutta myös arkistoissa, tekstien valintaa, valokuvaamista sekä arkistojen ja yksityistenkin valokuva-aineistojen seulontaa jne.

Lähteenä käytetty lisäksi Forssan Lehdessä 26.1.1990 julkaistua artikkelia Entisajan Tammelaa (Marko Toppi)

TuotantoOtteita

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy