Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

 

Salminen Teuvo

  • s. 07.05.1926
  • k. 24.04.2008
  • Maataloustyönjohtaja, eläkeläinen
  • Asunut Jokioisilla vuosina 1960-2002 ja Forssassa vuodesta 2002

 

Esittely

Forssassa nykyään asuvan Teuvo ”Tepa” Salmisen kirjoittamat pakinat koottiin vuonna 2005 yksiin kansiin omakustanteisesti julkaistussa kirjassa Ikkunan tervaajat. Suurin osa kokoelman pakinoista on julkaistu jo 70-luvulla ”Tepa”-nimimerkin alla Maaseudun Tulevaisuudessa.

Pakinoissa kerrotaan Minä-pojan ja Yrjön lapsuuden kolttosista eräässä pitäjässä. Kirjan tapahtumat sijoittuvat pääosin 30-luvulle erääseen hämäläiseen Kylään, jota ei kuitenkaan ole oikeasti olemassa. Suurin osa tarinoistakin on fiktiivisiä, vaikka saattavat vaikuttaa tositapahtumilta. Kirjan esipuheessa Salminen kertookin, että mukana on kuitenkin juttuja, jotka ovat lähtöisin todenperäisistä tapahtumista, niitä on vain hieman väritetty. Juttujen henkilöt kuten Mäki-Stiina, Hiltus-Onni, Nikkari-Kallu ja muut kyläläiset ovat myös saaneet piirteitä oikeista 30-luvulla elävistä ihmisistä.

Teuvo ”Tepa” Salminen kertoo esipuheessa myös pakinakokoelmansa synnystä:

Joku ehdotti minulle kerran, -piruuttaan varmaankin- että kirjoittaisin muistelmani. No, siitä olisi tullut varsinainen itkuvirsi, niin että jätin ehdotuksen omaan arvoonsa. Mutta kun Raimo, vanhempi poikani, löysi kätköistään hänelle vuosien aikana jättämäni jutut, päätin yhdistää ne kirjaksi, joka sitten korvaisi muistelmani ja säilyisi perintönä jälkipolville. Muuta jaettavaahan ei jääkään.

Kylää ei kartastoistanne myöskään löydy. Sillä ei ole edes nimeä, se on vain Kylä. Tämmöisiä kyliä on Pohjois-Hämeessä kymmenittäin, kyliä, joissa ei koskaan tapahtunut mitään. Vilkkaalla mielikuvituksella varustettu voi löytää yhtymäkohtia Kylän ja jonkun tuntemansa kylän välillä, mutta se on taas sitä. Mielikuvitusta.

TuotantoOtteita

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy