Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

Väkevä TuomoKuvan omistaja : Tuomo Väkevä

Väkevä Tuomo

  • Pakinoi nimimerkillä Tumppi Hämeen Kansaan 1966-1970. Forssan Lehdessä pakinoita vuodesta 1971, ensin nimimerkillä –teevee. ja vuodesta 1975 nimimerkillä Tumppi, vuosina 1993-2001 lisäksi otsikolla ”Entisajan Forssaa pykälien varjossa” nimimerkillä Pykäli
  • Toimittaja

 

Esittely

Forssalainen toimittaja Tuomo Väkevä on kirjoittanut pakinoita Forssan Lehteen vuodesta 1971 asti. Tumpin turinoita (2006) on kokoelma vuosina 1971–1987 lehdessä julkaistuista pakinoista. Kokoelman ensimmäinen pakina ilmestyi kuitenkin jo vuonna 1965 Loimijoen Ankka-nimisessä julkaisussa.

Kokoelma sisältää 108 monenmoista pakinaa ja vuoropuhelua päivänpolttavista aiheista. Tumppi pohtii mm. eduskunnan kokoonpanoa, sensuuria, toimitustyötä, ala-arvoista kunnalliskeskustelua ja forssalaisuutta. Tumpin tyyliin häntä askarruttavaan maailmanmenoon (tai Forssan) tarkastellaan aivan toisenlaisista näkökulmista.

Kokoelman esipuheessa Tumppi kertoo: Kirjava kokoelma, toi ensin mieleen valintamyymälän, mutta sittenkin sopivin nimitys olisi kai sekatavarakauppa. Tällainen voisi antaa aiheen olettaa, että siinä mies etsii sopivaa ilmaisutyyliä. Raamatussa taidetaan sanoa, että etsivä löytää… Toivottavasti lukijakin löytää jotain, jota ei ole tiennytkään etsineensä.

Kokoelman synnystä ja kirjoittamisestaan Väkevä kertoo vielä pienoishaastattelussa lisää:

Kirjoittelu alkoi pöytälaatikkokirjoittelusta jo noin 50-luvun lopulla. Tämä leikki johti sitten vuonna 1966 lehtialalle loikkaamiseen. Tätä lehtihommaa jatkui sitten vuoteen 1990 ja kirjoittelu jatkuu näinä eläkepäivinä edelleen säännöllisesti paikalliseen Forssan Lehteen. 

Aihe julkaisuun tuli siitä, että pakinoita oli kertynyt noin 1500 (ei tarkkaa tietoa) ja tuntui siltä, että joistakin olisi jotain iloa mahdolliselle lukijalle. Pakinoita on siis noin puolisentoistatuhatta. Julkaistuun kokoelmaan mahtui 108. Kun lisääkin tulee viikoittain, ei puutu muuta kuin kaistapäinen kustantaja, joka voisi noitua Raamatun kokoisen laitoksen käytettävissä olevasta materiaalista.

Lounais-Häme on tietysti antanut aiheita yhteen ja toiseen pakinaan, vaikka suuri osa on ollut yleisluontoisista asioista kaiken maailman aiheista.

Kirjoitusprosessi on ollut Väkevän mukaan melko tiivistä. Tumppi kirjoitteli suurin piirtein yhden pakinan kerran viikossa. Pakinoiden kokoaminen yhdeksi kokoelmaksi kesti kuitenkin noin 40 vuotta.

TuotantoOtteitaLisätietoja

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy