Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

Marttila AnttiKuvan omistaja : Antti Marttila

Marttila Antti

  • Käyttänyt myös kirjailijanimeä Lauhalan Antti
  • s. 18.02.1928 Kauhajoki
  • Lennings textilinstitut
  • desinatööri
  • Asunut Forssassa vuodesta 1951

 

Esittely

Forssassa asuvan Antti Marttilan esikoisteos Paimenpoika puuvillatehtaassa (1992) on kokoelmateos, joka sisältää pienoisromaanin, runoja, pakinoita ja muita kertomuksia. Kokoelman aloittaa Iloinen saneeraus-pienoisromaani, jossa liikutaan 70-luvun korpilakkotunnelmissa eräässä puuvillakaupungissa. Firma Oy:n pääjohtaja on päättänyt tehdä lopun korpilakoista ja yrityksen toiminnan kannattamattomuudesta. Saneeraustoimien ja säästöohjelmien läpiviemiseksi hän palkkaa insinööri Helmuth Toivakan, josta kehittyy yhtiön puolestapuhuja. Satiirinomaisessa tarinassa suuruudenhulluus muistuttaa kovasti 80-luvun lopulla alkanutta kasinotalouden huumaa.

Kirjoittamisen Antti Marttila on aloittanut Yhdyslanka-henkilöstölehdessä.

Marttila kuuluu myös Lounais-Hämeen Pohjalaiset ry:n julkaisun Komiasti toimitukseen.

Paimenpoika puuvillatehtaassa -teoksen synnystä Marttila kertoo lyhyesti seuraavaa:

Ensimmäinen kirjani syntyi pakosta, kun tehtaalla pyöri korpilakot 70-luvulla. Tämä tulevaisuudesta piittaamaton touhu sai minut kirjoittamaan kirjan alun; Iloinen saneeraus. Pyrin siinä fiktiiviseen ja koomiseen otteeseen, koska ilmapiiri oli todella tuomitseva työnantajamyönteiselle asenteelle.

Kirjassa olen halunnut herättää ajattelemaan työllisyyttä ja tulevaisuutta Forssassa.

Lyhyesti muista teoksista

Marttilan kirjoituksia löytyy myös viiden kirjoittajan antologiasta Täyttä laukkaa vaikka pilviin (2000). Marttilan kirjoitukset sisältävät ajatuksia mm. perinneruuista, pohjalaisten etelänmatkoista, hyvän ja pahan ilmentymistä kirjallisuudessa sekä villistä nuorisosta.

Vuonna 2009 Marttila julkaisi kirjoituskokoelman Antin tosihauskat. Teos koostuu Kauhajoen Kunnallislehdessä julkaistuista pakinoista ja lyhyehköistä jutuista. Aiheena voi olla niin lapsuusmuisto heinäpellolta kuin matka InterCity-junassakin. Kerronan sävy vaihtelee kriittisestä kannanotosta runoon. Tarinointia on vielä höystetty vitsein ja jokusin kuvin.

TuotantoOtteita

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy