Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

Heikkilä TeuvoKuvan omistaja : Teuvo Heikkilä

Heikkilä Teuvo

  • Pakinoinut Forssan Lehdessä nimillä Jokelaska ja Anttoo
  • s. 11.07.1930 Koijärvi
  • k. 8.12.2018
  • peruskoulun luokanopettaja ja koulunjohtaja
  • Asunut Forssassa vuodesta 1963

 

Esittely

Forssalaisen pakinanikkarin Teuvo Heikkilän kirjoituksia Jokelaska ja Anttoo –nimimerkkien takaa saattoi lukea Forssan Lehdestä 36 vuoden ajan, vuosina 1964−2000. Valikoima Jokelaskan pakinoista koottiin yksiin kansiin vuonna 1997. Seitsemän leivän uuni: Jokelaskan pakinoita Forssan Lehdessä sisältää kotiseutukeskeisiä pakinoita, joissa on ajankohtaisten aiheiden kera myös historiaa seassa. Muutama pakinoista on kirjoitettu vorssan murteella. Jokelaskan vinjetti on Pentti Hammarbergin käsialaa. Muut piirrokset on tehnyt Jukka-Pekka Roisko.

Lyhyessä haastattelussa Heikkilä kertoo pakinakokoelman synnystä:

Tämän kirjan kokoaminen ei ole lähtenyt minusta vaan vuonna 1997 Forssan Seudun Osuuspankin silloinen johtaja Seppo Jokinen esitti ajatuksen pakinakokoelmasta. Sen nimeksi tuli Seitsemän leivän uuni ja kustantaja oli edellä mainittu pankki, joka jakoi kirjaa henkilö- ja hallintokunnilleen joululahjaksi. Sitten hän otti kirjasta tietyn painoksen ja antoi loput Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistykselle mahdollista myyntiä varten. Tämä on siis hyvän ystävän aikaansaannos.

Kirjoitusprosessista hän kertoo:

Tekstiä syntyy nopeasti, jos aihe on sytyttävä. Muussa tapauksessa lukija kyllä huomaa mikäli aihe ei ”polta” kirjoittajaa.

Pakinat kertovat kirjoittajan omasta elinympäristöstä, sen tapahtumista, matkoista ja sattumuksista. Ensimmäiset jutut olivat lähinnä sanaleikittelyä, myöhemmissä on enemmän asiaa. Kotiseutuhistorialla on pakinoissa merkittävä osuus.

Pakinakokoelmassa on vaan murto-osa Heikkilän kirjoittamista pakinoista, mutta näillä näkymin jatkoa kokoelmalle ei ole luvassa.

Kielteistä palautetta ei ole tullut juurikaan, myönteistä kylläkin. Toisaalta on tärkeätä, että kaikenlaista palautetta annetaan. Niistä oppii ja kertovat ne senkin, että juttuja yleensäkin luetaan. Itsetuntoa hyväilee, kun vieläkin kysellään: Miksi et enää kirjoita?

Minulla on 1363 juttua tehtynä 36 vuoden ajalta. Ne ovat kaikki kyllä tallessa, mutta puhetta uudesta kokoelmasta ei ole ollut.

Heikkilä sanoo seuraavansa edelleen mitä Forssan Lehden pakinarintamalla tapahtuu:

Luen pakinoita edelleen Forssan Lehdestä, Konosen, Malin, Tumpin, Uusi-Hakimon pakinat. Poliittisia pakinoita en juurikaan lue. Politiikka on politiikkaa.

TuotantoOtteita

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy