Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

Tanttu MarkkuPiirros: Reijo Heikkilä

Tanttu Markku

  • s. 28.03.1944 Helsinki
  • taideopintoja eri oppilaitoksissa
  • graafinen taiteilija, kirjailija, toimittaja
  • Lounais-Hämeen loma-asukas vuodesta 1946

 

Esittely

Helsinkiläinen Markku Tanttu liittyy Lounais-Hämeeseen pakinakokoelmiensa Elämää mökillä (2002), Elämää mökillä 2 (2003) ja Elämää mökillä 3 (2010) kautta. Tekstit on pääosin julkaistu Soutumiehen pakinoina Forssan Lehdessä 1999-2002. Pakinoissa seurataan helsinkiläisen Mikko Mökki-Niemisen elämää mökillä lounaisessa Hämeessä. Siellä Mikko Mökki-Nieminen tarkkailee eläinten elämää, rakentaa linnunpönttöjä, hiihtää, lukee kirjoja, tekee kanoottiretkiä ja ihmettelee maailman menoa. Pakinoissa korostuu hänen ekologinen ajattelunsa. Hän leikkaa lehdistä kaikki ympäristön- ja vesiensuojelua sekä metsänhoitoa koskevat artikkelit, käyttää ylpeänä julkista liikennettä ja välttää kaikkien turhuuksien hankkimista. Mökki-Nieminen on myös innokas jazzmies. Kirjoissa on Tantun oma kuvitus.

Tammelaan sijoittuvien teoksiensa synnystä Tanttu kertoo sähköpostihaastattelussa seuraavaa:

Elämää mökillä -kirjaparin aineisto on sanomalehtipakinoita. Niitten ideat syntyivät intensiivisestä vapaa-ajanasumisesta. Aluksi tekstejä ei ollut tarkoituskaan koota kirjoiksi.

Kuin viimeistä talvea -kirjaseni puolestaan on suoraan kirjaksi tehty: runonnäköisiä tekstejä talvisista hiihtelyistä Tammelassa ja naapuripitäjissä. Sen idea kai syntyi siinä suksiessa maailman menoa pohtiessa.

Valokuvakirjassani Noin sata Suomeni maisemaa on useamman sivun jakso Tammelan näkymiä. Kirja kertoo siitä Suomesta, jossa tiettyinä vuosina liikuin. Ei aavistustakaan idean synnystä.

Pakinoissa kai usein on totta toinen puoli, fiktiota loput. Luulen niin olevan minunkin mökkiteksteissäni. Ideat ovat lähtöisin usein tositapahtumista, mutta värittyvät tai pelkistyvät kirjoittaessa. Sen sijaan tuo mainittu runokirjanen on miltei dokumentti, valokuvakirja tietysti sellainen kaikkineen.

Kirjoitusprosessi pakinateosten kohdalla on ollut rauhallinen. Pakinoita Tanttu on kirjoittanut aina muutaman kerrallaan. Runoteos Kuin viimeistä talvea on kuitenkin kirjoitettu yhtäjaksoisesti muistilappujen pohjalta.

TuotantoOtteita

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy