Kirjailijat
Vanha-Similä Maria
- Filosofian tohtori
- FT, tutkija
- Kirjailijan tuotantoa Louna-kirjastoissa »
Forssalaista Maria Vanha-Similää kiinnostaa kotikaupunkinsa tekstiiliteollisuuden historia. Hän oli toteuttamassa Forssan Museon Muistoja Kutomolta 1979–2009 -muistitietoprojektia ja jatkoi aiheen parissa lopulta väitöskirjaan asti. Yhtiöön yhtiöön! : lapsiperheiden arki Forssan tehdasyhteisössä 1950–1970-luvuilla ilmestyi 2017.
Väistöskirjansa alussa hän toteaa:
Väitöskirjan tekeminen on ollut huikea seikkailu. Välillä on ollut ylämäkeä ja välillä alamäkeä, mutta milloinkaan en ole katunut, että lähdin tälle matkalle. Innostuin tutkimuksestani niin, että se vei minut mennessään.
Yhtiöön, yhtiöön! : lapsiperheiden arki Forssan tehdasyhteisössä 1950–1970-luvuilla
Vanha-Similä Maria
- 2017 (Suomen muinaismuistoyhdistys)
- Forssa
- Finlayson, historia, tekstiiliteollisuus, väitöskirjat,
Kirjailijan tuotantoa Louna-kirjastoissa.
Kirjallinen tuotanto
Yksi... kaksi... aja! : lounaishämäläistä raviurheilua ja hevoskasvatusta 1800-luvulta nykypäivään (Pro gradu, Turun yliopisto, kansatiede, 2007)
Yhtiöön, yhtiöön! : lapsiperheiden arki Forssan tehdasyhteisössä 1950–1970-luvuilla (Suomen muinaismuistoyhdistys, 2017)
Pyykkilaudasta pillereihin : naisten arki Suomessa 1950–1970 -luvuilla (Minerva, 2020).
Artikkeleja Lounais-Hämeen joulu -vuosikirjoissa, Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistyksen vuosikirjoissa jne.
Ote teoksesta Yhtiöön, yhtiöön! (2017)
Forssalainen testiiliteollisuus työllisti tuhansia ihmisiä vuosikymmenten saatossa. Harvoille se oli unelmien työpaikka, mutta se tarjosi elannon moneen forssalaiseen perheeseen. Tekstiiliteollisuuteen tultiin töihin läheltä ja kaukaa. Se saattoi olla ensimmäinen etappi työuralla, mutta joillekin se oli työuran ainut paikka. Monelle se ei ollut vain työpaikka, sillä usein koko elinpiiri oli kietoutunut tehtaan ympärille. Tutkimukseni osoittaa, miten perheellä oli keskeinen rooli hakemutumisessa töihin tekstiilitollisuuteen. Monissa perheissä tehtalla työskenneltiin sukupolvesta toiseen vielä 1950–1970-luvuilla.