Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

 

Nervander Emil

  • s. 11.11.1840 Ypäjä
  • k. 27.01.1914 Pori
  • Asunut Ypäjällä vuoteen 1987

 

Esittely

Emil Nervanderin teokseen Vanhoista kätköistä (1906) sisältyy tarina nimeltä Forssan valssi. Eräs elämänkohtalo. Tarina on surullisenhaikea kuvaus nuoren forssalaisen tehtaantytön Reginan ja varakkaan talollisen pojan Aleksin rakkaudesta, jota ympäröivä yhteisö ei hyväksy.

Nuoret tapaavat Forssan valssia tanssiessaan, ja ensilempi leimahtaa. Aleksin sisaret juonittelevat kuitenkin nuoren miehen raha-asiat sellaisiksi, ettei avioliitto köyhän tehtaantytön kanssa voi tulla kysymykseen. Sisaret myös tarjoavat rikasta porvarityttöä Amaliaa Aleksille vaimoksi. Tämä suostuu vastentahtoisesti. Aleksin sydän kuitenkin pettää, kun hän näkee häävieraiden joukossa rakastettunsa Reginan, eikä nuori mies ehdi olla kovin kauaa naimisissa, kun vaimonsa Amalia löytää Aleksin sydänhalvaukseen menehtyneenä, ja niin päättyy Forssan valssi.

Nervander kirjoitti lähinnä ruotsin kielellä. Hänen tuotantonsa käsittää kansa- ja maantieteellisiä kuvauksia, kulttuurihistoriallisia muoto- ja muistikuvia, matkakertomuksia, kirkkotaidetta koskevia teoksia sekä erilaisia teatteriin liittyviä artikkeleita. Hän on julkaissut 70-80 painotuotetta ja kirjoitellut 30-40 sanomalehteen.

TuotantoOtteitaLisätietoja

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy