Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

Suvikumpu LiisaKuvan omistaja : Liisa Suvikumpu

Suvikumpu Liisa

  • s. 1975 Helsinki
  • Filosofian tohtori
  • Tutkija

 

Esittely

Helsingin yliopiston tutkija Liisa Suvikummun liittävät Lounais-Hämeeseen hänen ansioihinsa lukeutuvat Tammelan Saaren kartanoa koskeva kulttuurihistoriallinen tutkimus ja siihen pohjautuva näyttävä kirja Saaren kartano, Tammela : maan ja kulttuurin viljelyä 1600-luvulta 2000-luvulle (Saaren kartano, 2008).

Liisa Suvikummun haastattelu:

1. Mistä idea teoksen kirjoittamiseen tuli? Mistä kaikki lähti?

Saaren kartanon nykyinen isäntä Mikael von Frenckell soitti ja pyysi minua tutkimaan ja kirjoittamaan ”pienen, hauskan historiikin” kartanostaan tammikuussa 2007. Muiden työkiireiden keskellä kieltäydyin ehdottomasti, mutta von Frenckellin kerrottua tarkemmin kartanosta ja sen sijainnista kiinnostukseni heräsi enkä voinut vastustaa kiusausta päästä tutkimaan merkittävää kartanoa kiinnostavassa ympäristössään.

2. Millainen kirjan valmistumisprosessi oli?

Kävin ensi kertaa Tammelassa ja Saaren kartanossa kevättalvella 2007 ja haastattelin koko päivän Mikael von Frenckelliä, jolla oli paljon kerrottavaa erityisesti kartanon restaurointiprosessin aikana saaduista tiedoista ja 1900-luvun jälkipuolen omistajavaiheista. Syksyllä 2007 olimme tutkijamieheni kanssa kahden kartanolla, jolloin kartoitimme kartanon arkiston perinpohjaisesti. Tutkimustyö jatkui syksystä 2007 kesään 2008, jona aikana syntyi käsikirjoitus ja laaja kuvatoimitus.

Kesällä 2008 kävimme valokuvaaja Katja Hagelstamin kanssa kuvaamassa kartanolla niitä kohteita, jotka olivat tärkeitä kartanon historialle – niihin sisältyi myös erityisesti Tammelan kirkko, jonka vaiheissa kartanolla on ollut tärkeä roolinsa. Lähteissä kuvatuista tapahtumista nousi kiinnostavia kuvattavia yksityiskohtia aina kartanon mittavasta taidekokoelmasta ajurin takinnappeihin ja hevosen valjaisiin saakka. Lähteiden perusteella saatoin mm. identifioida tiettyjä astioita ja huonekaluja tiettyjen kartanon omistajien aikakauteen ja luoda siten autenttisia miljöitä.

Kirjoitusprosessi eteni siis jatkuvasti alkuperäislähteiden ehdoilla ja mukaisesti vanhimmasta ajasta 1500-luvulta aina nykypäivään asti; menneisyyden visualisointi oli itselleni tärkeä osa kokonaisuutta. Paljon inspiraatiota sain myös mm. vanhimmista alueen kartoista Kansallisarkistossa, kartanon yksittäisistä taideteoksista ja ympäristön luonnonkauneudesta. Tärkeätä oli hahmottaa kartano osana Tammelaa ja sen yhteisöä eri vuosisatoina.

Käsikirjoituksen ja kuvatoimituksen valmistuttua kokonaisuus siirtyi graafikko Anne Kaikkoselle, jonka käsissä yhteistyössä suunniteltu ilmava ulkoasu ja lukuisat yksityiskohdat saivat muotonsa. Erityisesti kartanon tapettien käyttäminen ja runsas alkuperäislähteiden mukaan tuominen olivat itselleni tärkeitä tunnelman luojia tekstien elävöittäjinä. Painotyö onnistui hyvin, ja kirjan ulkoasu sai kiitosta monilta tahoilta teoksen ilmestyttyä joulukuun alkupäivinä 2008.

3. Miten Tammela ja Lounais-Häme vaikuttivat kirjoittamiseenne tai ilmenevät teoksessa?

Tammela ja Lounais-Häme laajemminkin olivat erottamaton osa tutkimusta, sillä kartano on aina ollut kiinteästi sidoksissa ympäristöönsä. Kirjoitusprosessin aikana Tammela ja Lounais-Häme tulivat tutuiksi lähteiden kautta mutta myös paikan päällä aina Kaukolanharjusta ja Hämeen härkätiestä lähtien. Vaikka Saaren kartano on varsin tyypillinen suomalainen kartano ylipäätään, on se aina heijastellut erityisesti lounaishämäläisiä tapahtumia ja ilmiöitä sekä liittynyt vahvasti paikallishistoriaan. Siten koko teos käsittelee joka sivullaan tammelalaisuutta ja lounaishämäläisyyttä vähintäänkin rivien välissä.

TuotantoOtteita

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy