Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

Ahti RistoKuvan omistaja : Risto Ahti

Ahti Risto

  • s. 24.03.1942 Somero
  • k. 20.07.2013 Forssa
  • Teologian maisteri, Helsingin yliopisto
  • Ypäjän seurakunnan kirkkoherra, Tammelan rovastikunnan lääninrovasti. Eläkkeellä vuodesta 2012.
  • Asunut Jokioisilla 1955-1956, Ypäjällä vuodesta 1972, Forssassa vuodesta 2012

 

Esittely

Ypäjän kirkkoherra Risto Ahdin teoksissa Papin kaskukirja: Riston parhaat (2001) ja sen jatko-osassa Papin kaskukirja 2 (2002) tapahtumapaikkana on usein Ypäjä. Teoksissa kaskut on jaettu aihepiirien mukaan. Humoristisia kaskuja löytyy mistä tahansa aiheesta kuten pappiselämästä, kirkollisista tilaisuuksista, armeijasta, sairaalasta ja hevosista.

Kaskut ovat lähtöisin Ahdin omista kokemuksista. Ahti sanoo kirjojen esipuheessa kirjoittavansa juttuja ihmisille piristykseksi, koska huumori keventää helposti tunnelmaa. Kirjoissa on Tuija Pietilän tekemä kansi ja kuvitus.

Risto Ahti kertoo haastattelussa teoksiensa synnystä ja kirjoittamisesta seuraavaa:

Olen pitänyt päiväkirjaa säännöllisesti lähes 40 vuotta ja sitä ennen satunnaisesti. Kirjoituksistani löydän tositapahtumia kirjoihini. Jokaiseen päivään sisältyy mielenkiintoista tapahtumaa, jos vain haluaa kulkea jokaisen päivän ainutkertaisena elämänosana. Toki elämään liittyy myös ikäviä kokemuksia ja vastoinkäymisiä. Nekin voi purkaa päiväkirjaan. Näistä vakavista hetkistä saan aineistoa hartauskirjoihini. Usein yön nukuttuani kaikki taas näyttävät aivan erilaisilta seuraavana aamuna. Myös päivän uutisista saan aineistoa päiväkirjaani ja sieltä sitten aikanaan kirjoihini.Päiväkirjan kirjoittamisen yhteydessä voi tehdä katkelman myös kaskukirjaan tai hartauskirjaan. Toki uuden kirjan synnyttäminen vie aikaa tietyt viikot, jolloin tosissaan sitä kirjoitellaan. Usein hiihto- ja juoksulenkeillä syntyvät parhaimmat ideat, jotka on heti suihkun jälkeen kirjoitettava. 

Suhdettaan Lounais-Hämeeseen Ahti luonnehtii näin:

Teoksissani kuljen mielelläni myös Lounais-Hämeessä, mutta mikä tahansa Suomen kolkka on minulle varsin tuttua, joten aineistoa tulee yllättäviltäkin paikkakunnilta. Mutta voisi sanoa, että Loimaan-Forssan-Someron-Salon seudulla liikun, koska olen Somerolla syntynyt ja Salossa ollut pappina kuudetta vuotta. 

TuotantoOtteitaLisätietoja

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy