Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

Toikka PäiviJaana Lindfors

Toikka Päivi

  • s. 16.04.1956 Honkilahti
  • Musiikin maisteri
  • Kanttori
  • Asunut Tammelassa vuodesta 2006 alkaen

 

Esittely

Tammelalainen Päivi Toikka on koonnut vanhempiensa ja osin edellisen sukupolven kirjeenvaihdon kirjaksi. Näin muodostunut tarina on saanut nimen Kateederin takana ja se sijoittuu suurelta osin Tammelaan, Torron ja Teuron kyliin. Näin hän kertoo kirjan synnystä:

Vanhempani säästivät lähes kaikki kirjeet ja kortit, joita vuosien varrella kertyi. Joitakin ehkä muutoissa hävisikin, mutta heidän keskinäinen kirjeenvaihtonsa avioliiton alkutaipaleelta säilytettiin visusti ja toki myös lasten ulottumattomissa. Eläkepäivinä se kirjeenvaihto löysi tiensä kansioihin, jolloin isän kirjeet olivat yhdessä kansiossa ja äidin kirjeet toisessa. Kolmannessa oli isän vanhempien ja sisarusten kirjeet ja neljännessä äidin kotoa tulleet kirjeet. Joskus niitä minäkin vähän silmäilin.

Viimeisinä vuosina isä luki näitä ”torronaikaisia” kirjeitä äidille, kun äiti ei oikein enää muuhun reagoinut Parkinsonin sairauden himmentäessä ajatuksen juoksua. Näitä kirjeitä äiti kommentoi. Se oli vanhempieni viimeinen yhteydenpitokanava.

Vanhempieni kuoleman (2009) jälkeen aloin selvitellä jäämistöä ja vähitellen aloin kirjoittaa myös näitä kirjeitä puhtaaksi. Vasta kun sain kaiken tietokoneelle ja pääsin järjestämään kirjeitä aikajärjestykseen, sieltä löytyi Tarina.

Tammelan Torron koulun opettajat tutustuivat, rakastuivat ja kihlautuivat vuonna 1948 puolen vuoden sisällä. Ensio lähti armeijaan, jolloin kirjeenvaihto alkoi. Näin tutustuttiin niin, että alettiin jo suunnitella häitäkin, kirjeitse. Häät pidettiin Teurolla, äidin kotitalon, Peltoniemen pihalla.

Elämä ei kulje aina niin suoraviivaisesti kuin sitä suunnitellaan. Sirkan vakava sairaus sotki suunnitelmat. Se tapahtui meidän jälkipolvien onneksi, sillä muutenpa noista pitkistä kuukausista ei olisi tehty muistiinpanoja opettajamaisella tarkkuudella.

Torrolta pariskunnan tie kulki Sysmän kautta Honkilahteen, nykyiseen Euran kuntaan, missä minäkin sitten synnyin ja kasvoin. Vasta äidin jäätyä eläkkeelle vuonna 1982, vanhempani muuttivat jälleen Tammelaan, Teuron koululle, missä isäni oli vielä viisi vuotta opettajana.

Kehyskertomuksen olen sommitellut tosiasioihin pohjautuen. Vuosituhannen vaihteessa asuimme oman perheeni kanssa vuoden Espanjassa. Epäilemättä vanhemmillani oli paitsi ikävä, myös aikaa paneutua oman yhteiselämänsä alkuvaiheisiin. Valitettavasti he eivät eläessään nähneet kirjeitään aikajärjestykseen järjestettynä, mutta eliväthän ne tarinat heidän mielessään.

Olin vakuuttunut koko kirjoitusprosessin ajan, että tämä on myös julkaistava. Sitkeyttähän 560 sivun lukeminen vaatii. ”Mahtava lukukokemus, liikuttava tarina!” ”Se otti omakseen ja vei mennessään.  

Tammelasta Päivi Toikka toteaa:
Tammela on aina ollut minun kartallani, milloin mummolana, milloin kesämökkipaikkakuntana ja jälleen lasteni mummolana. Vuonna 2006 asetuin asumaan äidin kotitaloon. Voisiko minua siis kutsua toisen polven paluumuuttajaksi?

TuotantoOtteita

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy