Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

Mäkinen TaunoKuvan omistaja : Tapio Mäkinen

Mäkinen Tauno

  • s. 16.06.1918 Parainen
  • k. 09.03.1993
  • Kansakoulu
  • Ilmavoimien sotilasmestari, Esso Oy:n ilmailuhuollon johtaja
  • Ypäjällä 1921-1935 sekä 1944-1945

 

Esittely

Nuoruusvuosinaan Ypäjällä asunut Tauno Mäkinen kirjoitti kaksi teosta. Takaperin taivaalle (1982) palkittiin Kirjapajan kirjoituskilpailussa, ja Elämä pojastaan huolen pitää (1984) on omaelämäkerrallinen teos, lapsuuden ja nuoruuden Ypäjälle sijoittuva kuvaus. Tauno Mäkinen harrasti eläkevuosinaan kirjallisuutta ja kirjoittamista, ja on myös aikoinaan osallistunut aktiivisesti Tampereen työväenopistossa kuuluisaan Mikko Mäkelän kirjoituspiiriin. Tauno Mäkisen poika Tapio Mäkinen kertoo, että myös julkaisematonta pöytälaatikkomateriaalia on olemassa, se vaatinee vain selvittämistä ja editointia.


Takaperin taivaalle -Romaanista on kirjoitettu seuraavaa:

Kerrottu sujuvasti ja koruttomasti. Sotaa ihannoimatta tai kiihkeästi tuomitsematta, pikeminkin ihmetellen ja todeten. Paras lukemani ilmasotaromaani vuosiin. -J.K., Ilmailulehti

Mäkisen toinen teos Elämä pojastaan huolen pitää (1984) on valoisan huumorin ryydittämä omaelämäkerrallinen romaani maalaispojan kehitysvuosista 20–30-luvun pula-aikoina.

Poika on vasta polvenkorkuinen, mutta varsin yritteliästä lajia. Tarmokkaasti, vastuksista välittämättä, hän tutkii uutta ympäristöään Kustaa-setäänsä seuraillen. Kouluun on kova hinku, miehen mitta taas on täytettävä työnteon osaamisella. Monipäisen perheen muutto ”merimaista” sisämaahan on äidille vaikea paikka, hän kun ei tahtoisi asettua ”kaikenlaisten nuuskakuonojen ja kessunkasvattajien kylään”.

Elämä pojastaan huolen pitää on hykerryttävän tarkkanäköinen kuvaus syrjäisen Katinhännän kylän ihmisistä ja elämänmenosta.

Palkinnot

Takaperin taivaalle palkittiin Kirjapajan kirjoituskilpailussa 1982

TuotantoOtteita

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy