Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

Merilä Eira

Merilä Eira

  • s. 07.05.1943 Forssa
  • Peruskoulun luokanopettaja
  • Asunut Forssassa 1943-63 ja 1979-

 

Esittely

Eira Merilä kertoo Ronttimäki-kirjan synnystä:

Muutettuani takaisin Forssaan 1979, liityin 1980 perustettuun Kalliomäen omakotiyhdistykseen. Vuonna 1982 kansalaisopiston kanssa yhdessä perustettiin Kalliomäen perinnepiiri. Perinnepiirin tavoitteena oli heti alussa julkaista kirja Ronttismäkeä koskevasta perinnetiedosta. 

Perinnepiiri kokoontui V. linjan Poliisitalossa joka toinen viikko. Ryhmässä muisteltiin elämänmenoa entisajan Ronttismäessä ja käytiin läpi aluetta linja linjalta ja talo talolta. Osallistujia oli parikymmentä ja jokainen sai kertoa omat muistonsa. Jutut tallennettiin kirjoittamalla, koska kertojat eivät pitäneet äänittämisestä. Perinnepiirin toiminta hiipui 1985. Sen toimintaa elvyteltiin 1995 ja saatiinkin vielä uutta materiaalia. 

Kirjan julkaisemisen kannalta paha takaisku oli tulipalo kodissani 1999. Tulipalossa tuhoutui paljon materiaalia, ei onneksi kaikki kuitenkaan. Alkuajoista oli kulunut jo kolmekymmentä vuotta, kun vuonna 2012 Risto Jokinen esitti ajatuksen, että LounaPlussa ry:ltä voisi anoa rahaa materiaalin saattamiseksi kirjaksi. Varojen puute oli pitkään jarruttanut hanketta, mutta tätä kautta järjestyi siis rahoitus. Päätin tarttua toimeen, koska tuskin kukaan muu olisi saanut selvää muistiinpanoistani. Vastaan kirjan tekstistä, mutta kuvituksen ja visuaalisen ilmeen teimme yhdessä Johanna Vehmaksen kanssa.


Suhdettaan Forssaan Eira Merilä kuvaa seuraavasti:

Syntymäpaikka on syntymäpaikka. Se on minussa ja minä olen siinä. Ja vaikka olin asunut upeissa paikoissa, niin kotiseudun veto oli niin voimakas, että muutin takaisin. Täällä ovat tuttavat ja sukulaiset. Suurin syy paluumuuttoon oli kuitenkin se, että tunnen ymmärtäväni tämän paikan kieltä ja ajatusmaailmaa. Enkä ole takaisin muuttoani katunut.

TuotantoOtteita

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy