Kirjailijat
Antero Kyläsepän kirjoittamat ja säveltämät laulunäytelmät.
Näytelmät on kantaesitetty Kyläsepän teatterissa Jokioisten Luodesuolla.
No 1. Sepän akan jenkka Huumorin täyteinen, koskettava kertomus Hämäläiskylän elämästä suruineen iloineen ja rakkauksineen 18 hienoa sävellystä, sekä kuorolle että sooloja. esiintyjiä 24-26 kpl 10-70 v kesto noin 2 h. esitetty kahtena vuonna. Erittäin hyvä yleisömenestys. Esityspaikka Kyläsepän teatteri Jokioinen.
No 2. Muuttuvat kylät. Koskettava kuvaus sotavuosistamme ja siirtokarjalaisten asuttamisesta Hämäläisen yhteisön keskelle. Vaikka on paljon suruakin niin toki huumori on vahvasti mukana, rakkauksineen ja iloineen. 21 sävellystä sooloja, duettoja sekä kuorokohtauksia. 27 henkilöä 11 m 9 n. 4 t. 3 p 12-70 v, voidaan mainiosti käyttää kaksoisrooleja. esitetty 2 v Kyläsepän teatteri, hyvä menestys.
No 3. Valssi yli aikojen. Musikaalinen kertomus erään kuuluisan kansanpelimannin elämästä, siitä hetkestä kun nuori poika sai isänsä suostumaan viulun hankintaan.
21 kpl sävellyksiä sooloja, duettoja ja kuoro kohtauksia. Alkuperäisessä esityksessä käytetty 2 kpl soitinyhtyeitä, sekä erikseen että yhdessä. Pääosanesittäjän pitäisi hallita viulun soitto. Soittaja esiintyy noin 12 v , 25 v, 6-70 v. siis kolmena eri-ikäisenä Mahdollisuus esittää 19-28 hengen voimin, 10-70v. kantaesitys Kyläsepän teatteri v 2004. Erittäin hyvät arvostelut ja yleisö määrä.
No 4. Naima lakko. Hilpeän kirpaiseva tarina erään Hämäläiskylän elämästä viime vuosisadan alkuajoista. Vahvasti tositapahtumiin perustuva kertomus kuinka erään kylän elämä jostain syystä johti siihen että miltei joka taloon jäi vanhapoika isäntä ja kylän tytöt naitiin muihin kyliin. Vanhat pojat perustivat oikein vanhain poikain klupin jonka tapaamisista pidettiin jopa pöytäkirjaa. Kuitenkin Aamorkin vierailee kylässä, ja huumori kukkii. Nimirooleja 19 9 n 8 m + tyttö ja poika, Lisäksi on eduksi jos joukkoon saadaan muutama lisähenkilö ilman puheroolia. 24 vartavasten tähän näytelmään sävellettyä kaunista laulua sekä sooloina, duettoina ja kuorolle.
Esitetty 2005 Kyläsepän teatteri: katsojia yli 3 000 hyvät arvostelut.
No 5. Mustanpörssin aikaan. Paljolti tositapahtumiin nojautuva kertomus sota-ajan
elämästä, silloin kun elintarvikkeet olivat vähissä, ja ihmiset lähtivät kaupungeista pakoon kotiseuduilleen pommituksia. Silloin Mustanpörssin kauppiaat huomasivat että heidän taitojaan tarvittiin. Vakava asia kerrottu huumorin keinoin. 24 nimi roolia 9 n, 12 m 2 t, 1p 15 - 70 v 25 sävellystä kuljettavat näytelmää soolo ja kuoro koht.
kantaesitys Kyläsepän teatteri v 2006 katsojia yli 3 000 henkeä.
No 6. Vanhanpihan Yrjö ja Minäpoika Ratkiriemukas kahden pojan seikkailusta Hämäläiskylässä. Pakinoitsija Tepan luvalla tekstiensä pohjalta. Kyläsepän tuhti annos sopivaa musiikkia joukkoon, niin yksikään katsoja ei voi hillitä nauruaan kuin hetkittäin. On joukossa myös ripaus suruakin. 26 roolia, 10 n 13 m, 2 poikaa ja 1 tyttö. 28 kpl sävellyksiä, Kantaesitys Kyläsepän teatteri v 2007 yleisöä yli 3 000.
No 7. Miinan polut. Suomen ja maailman ensimmäisen naiskansanedustajan ja ministerin Miina Sillanpään elämäkertaan perustuva, ja tosi tapahtumiin perustuva dokumentti hänen elämästään, pikku tytöstä hamaan kuolemaan asti. Musiikki seurailee tapahtumien kulkua 21 sävellyksellä. Paras tapa laulujen esityksiin on mies kvartetti. Nimi rooleja yht 36 kpl. Voidaan käyttää kohtalaisen paljo kaksoisrooleja.
18 n, 11 , 4 t, 3 p, ikäjakautuma 12-70 v katsojia noin 4 000. erinomaisen hyvät arvostelut. Kantaesitys 2008 Kyläsepän teatteri.
No 8. Viisasten miesten kylä. Näytelmä kertoo jälleen huumorilla ja satiirilla kuinka paljon me teemme ja touhuamme turhia, eikä huomata mitä meille itselle olisi parasta. Ja vaikka näytelmä on tehty huumorin ja musiikin keinoin, niin pohjalta löytyy myös vakavaa ja kantaa ottavaa sanomaa 9 m, 7 n, 1 t, 2 p, sekä laulu trio. 20 kpl sävellyksiä. Kantaesitys v 2009 Kyläsepän teatteri. yli 3000 katsojaa.
No 9. Kun Tasalan vaari Netin sai. Eletään tavallista maalaiselämää Vaareineen Äiteineen ja Isineen, sekä lapsineen. Ollaan ajassa jolloin Kännykät ja Netit alkoivat tunkeutua tavallistenkin ihmisten elämään. Ja monelle se on aluksi kova paikka, varsinkin Vaareille ja Muoreille. Muta tekniikka pitää pintansa ja siihen suostuttava jokaisen. Niin käy myös Tasalan Vaarinkin, mutta Vaari näyttää koneelle ja koko yhteisölle että ei vanha ole välttämättä tyhmä ja tumpelo. vaari saa uusia ystäviä, ja lopuksi ryhtyy pelaamaan sillä pokeria ja tyhjentää miltei koko potin. Huumori ja rakkaus kulkevat jälleen käsi kädessä, unohtamatta että jokaisen asian alta löytyy myös vakavaa asiaa. 18 henkeä, 7-8 n, 8-10 m, oas rooleista noin 10-12 v.
20 kpl lauluja, soolo, duetto, ja kuoro kohtauksia. Kantaesitys 2010 n. 3000 h
No 10. Karkausvuodet. Kertomus Karkausvuosien ja päivien traditiosta, jolloin naisten on lupa kosia. Kurillinen pilke silmässä kirjoitettu koko perheen iloittelu, osin hyvinkin vakavasta asiasta. Sillä Rakkaushan on aina hieman omapäinen ja moni-tahoinen asia, joka heittelee meitä halujensa mukaan. Näytelmässä naiset näyttävät mitä mieltä he asioista ovat, ja hoitavat asiansa kuntoon. Henkilöitä noin15 voidaan osaksi käyttää kaksoisrooleja. Ikärakenne 15 - 60. 20 sävellystä joissa laulujen kohdalla olisi hyvä käyttää omaa lauluryhmää. Kantaesitys Kyläsepän teatteri -11
Yleisöä runsaat 3 000 henkeä.
No 11 Kesällä kerran. Laulunäytelmä kertoo hiljaisen maalaiskylän rauhallisesta elämästä, joka oli yleensä hyvin sopuisaa ja toiset huomioon ottavaa. Rakkauskin pyrkii löytämään sopivaa kasvualustaa kylän väen keskuudesta. Aluksi tuntuu sujuvankin Aamorin aikeet, kunnes jostakin kuiskuttelee "Suuri maailma" tyttösen korvaan uusia ajatuksia. Lähde kaupunkiin, siellä on kaikki paljon paremmin kuin täällä tuppukylässä, Ja niin saa tytön mielen kääntymään ja jättämään kotinurkat ja lähtö on edessä. Muta eihän Aamor asiaansa kesken jätä, tuopa näytille tytön kaupungista ja nyt ampuu nuolensa suoraan molempien sydämiin.
Vaan matkalla tapahtuu kaiken näköistä, juuri avioitunut nuorimies on ottanut koti torpan haltuunsa vanhemmiltaan, kun tulee yllättävä takaisku. Mies putoaa saunan katolta ja joutuu pyörätuoliin. Ja lisäksi tulee konnia mukaan ja jotka yrittävät viedä rammalta kaiken omaisuuden kepuli konsteilla. mutta onneksi ystävät auttaa ja neuvoo ja ihme parannuskin tulee mukaan, ja kaikki järjestyy parhain päin.
18 nimiroolia 8 naisosaa ja 10 miesosaa, joista osa on nuoria noin 15 v.
22 kpl lauluja soolo, duetto ja kuoro kohtauksiin. Haitari sopii parhaiten säestäväksi instrumentiksi. Kanta esitys 2012 Heinäkuun 21 päivänä, Kyläsepän teatteri.
Nu 12. Kulkurit. Lämminhenkinen kertomus suuresta rakkaudesta, kovasta ahneudesta, ja todellisesta kaveruudesta, ja sinnikkyydestä.
Kaikki kerrottu musiikilla ja huumorilla höystettynä. Mukana yli 20 laulua, sekä soolo että duetto ja kuoro osuuksineen. Säestäjänä on haitari sopivin instrumentti. Mukana 18 henkilöä, ikä jakautuma 15 - 60 v. Erilaiset tapahtumat kuljettavat juonta pitkin Suomen niemeä, mutta palaavat päätapahtuma paikalle jonnekin Hämäläiskylään. Suuren talon tyttö ja pienen paikan poika ovat rakastuneet toisiinsa mutta se ei sovi suuren talon isännän suunnitelmiin. Kuitenkin kohtalo kuljettaa asiat siihen malliin että rakkaus voittaa suuren ahneuden, ja tarina päättyy onnellisesti.
Kantaesitys 20.7. 2013 Kyläsepän teatterissa Jokioisilla.
Nu. 13, Oskarin unelmat. Kertomus 12v orvoksi jääneen pojan elämästä.
Näytelmä on lämminhenkinen sisällöltään jossa on paljon erilaisia tapahtumia elämän varrella. Kuitenkin oskarin elämä sujuu hienosti, ainoastaan hän ei löydä itselleen vaimoa, ennen kuin vasta jäätyään eläkkeelle. Näytelmässä on lähes 20 laulu ja musiikki kohtausta, laulut sooloina, duettoina, ja erilaisina ryhminä sekä suurkuorona. Henkilöt 5 - 6 mies osaa ja 7 naisosaa sekä muutamia laulajia.
+ säestäjät, määrä voi vaihdella tilanteen mukaan. Kantaesitys Kyläsepän Teatterissa
19. 7 yht. 12 näytöstä. Erittäin hyvää palautetta katsojilta.
Ottakaa yhteyttä, toimitamme tekstin luettavaksi halukkaille.
Elon poluilla : Esi-isiemme elon saatossa
Mäkelä Eero
- 2014 (Kustannus HD)
- Jokioinen
- historia, kertomukset, romaanit,
Muistoja elon matkan varrelta : novellikokoelma
Mäkelä Eero
- 2016
- Jokioinen
- henkilöhistoria, historia, muistelmat,
Kirjailijan tuotantoa Louna-kirjastoissa.
Kaunokirjallinen tuotanto
Muistoja elon matkan varrelta : novellikokoelma (Kyläsepän Kulttuuripäivien Tuki ry, 2016)
Elon poluilla : Esi-isiemme elon saatossa (Kustannus HD, 2014)
Tie (omakustanne, 1995)
lisäksi musiikkinäytelmiä
Antero Kyläsepän kirjoittama historiallinen kirja Elon poluilla kertoo ajasta 1850 - 1950. Kirja ei paneudu niinkään itse tapahtumiin, vaan se kertoo siinä ajassa eläneiden ihmisten elämästä, työstä, rakkaudesta. Kapina-ajan, talvi- ja jatkosodan ihmiskohtaloista. Tarina kerrotaan yhden torpparin suvun elämänvaiheita seuraten neljän sukupolven ajalla. Kirjalla ei ole mitään suoraa yhteyttä kenenkään sukuun, vaan kaikki henkilöt ovat kuvitteellisia.
Mutta kaikki tapahtumat ovat toteutuneet jonkun meidän itsemme, tai esi-isiemme kohdalla.
Kirja on kirjoitettu pääosin Jokioisten murteella ja osin yleiskielellä. Käytä tilaisuutta hyväksesi ja tutustu tarinaan.
Nyt pieni pätkä sivulta 17, Kallen kosintamatka.
Lempi tulee ikkunaan, huomaa tulijan ja kirkaisee ilosta -Se on Kalle, se on Kalle! Lempi syöksyy ulos ovesta ja rientää Kallea vastaan. Hyppää suoraan Kallen kaulaan ja antaa suukon kun tulevat toistensa kohdalle. Kalle katsoo tyttöä hymyillen - No mikäs nyt noin saa sun innostummaan, vaikka mukavalta se tutuu. Lempi kujertaa Kallen korvaan -Kun mulla on ollu sua niin kovin ikävä, luulin jo että olet löytäny toisen.
Kalle ottaa Lempiä molemmista olkapäistä kiinni ja työntää tytön sen verran kauvemmaksi että näkevät toistensa silmät. Katselevat siinä hetken toisiaan ja Kalle sanoo vakavalla äänellä -Mää en kettään muuta huoli enkä tahro, jatkaa sitten -Onkos isäs ja äitis kotona? Lempi vähän ihmeissään -On ne, niitäks sää tulitki kattomaan? Mää luulin että mua tulit.- Kyllä mää sua tulin kattomaan, mutta mulla on niillekki asiaa
---
Antero Kyläseppä on kirjoittanut Murron kylätoimikunnan puolesta, Jokioisten kunnan toivomuksesta kylähistorioiden saamiseksi eri kylistä. Kirjasen nimeksi ja aiheeksi Mäkelä valitsi nimen Tie.
Aiheena on Jokioisten keskustasta niin sanotun Sulamaan ahteen kohdalta lähtevä Murronkulmantieksi mainittu kulkuväylä, joka aluksi toimi vain Jokioisten kartanon ja Peltosuon sivutilan välisenä tienä. Siitä eteenpäin tie rakennettiin siinä vaiheessa kun kartanon torpparit siirrettiin pois keskustaajaamasta kaukaisille niitymaille. Kirjanen kertoo tienvarren asukkaiden ja talojen historiaa vuodesta 1920-1980 välisenä aikana. Joka talon asukkaat on mainittu ja heidän perhekuntansa nimet ja kohtalot. Kirjasta painettiin noin 200 kpl ja se myytiin omakustannushintaan pääosin alueen asukkaille.
Esityslupa Näytelmäkirjailijaliiton kautta normaaliehdoin. Käsikirjoituksia saatavana tilauksesta joko painotuotteina tai sähköisenä: Kyläsepän Kulttuuripäivät, Luodesuontie 97, 31600 Jokioinen puh 03 4385 434, 0400 657 003.
www.kylaseppa.com