Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

Laurila AnjaKuvan omistaja : Anja Laurila

Laurila Anja

  • s. 23.05.1943 Helsinki
  • Psykologian tohtori
  • Lehtori
  • Asunut Forssassa vuodesta 1971 alkaen

 

Esittely

Forssassa asuva ja Forssan ammatti-instituutissa opettajana työskentelevä Anja Laurila on ennen tietokirjailijan uraansa kirjoittanut kaksi nuortenkirjaa, Perjantaienkeli (1991) ja Kesästä kiinni (1991).

Anja Laurila kertoo kotisivuillaan kirjoittamisensa alkutaipaleesta seuraavaa:

En ole koskaan haaveillut kirjailijan urasta. Lapsena tosin luin valtavasti ja sepittelin näytelmiä ja kerroin jatkokertomuksia kavereille, jotka vaativat, että minun pitää kirjoittaa kirja. 

Lähdin vuonna 1982 kesälomalle öljyvärit ja siveltimet mukanani. Yllättäen tunsinkin kehotusta kirjoittaa nuorten kirjan. Minulla ei ollut kirjoituskonetta mukanani, mutta ostin kirkonkylän kaupasta ruutuvihon ja kuulakärkikynän. Kun asetuin ensimmäisenä aamuna saunan kuistille, minulle ei ollut mitään ajatusta kirjan juonesta eikä henkilöistä. Aloin vain kirjoittaa ja siitähän sitten vähitellen löytyi ajatukset kirjaan ja motiivit kirjoittamiselle. Kirjoitin aamupäivät, enkä muuna aikana lainkaan ajatellut koko asiaa. En elänyt päähenkilöiden elämää enkä suunnitellut tapahtumia.

Kirjoitusprosessinsa kulun Anja Laurila tiivistää haastattelussa seuraavasti:

Ensin kirjoitin yhden version, sitten luin kaikki käsiini saamani uskonnolliset nuorten kirjat ja haastattelin nuoria ja seurakunnan nuoriso-ohjaajaa ja kirjoitin uuden lopullisen version. Monien vaiheiden jälkeen esikoisteos Perjantaienkeli hyväksyttiin kustannettavaksi. Anja Laurila sai itse tehdä kirjansa myös kansikuvan.

Teoksen Kesästä kiinni synnystä Anja Laurila kertoo kotisivuillaan seuraavaa:

Aloin työstää jatkoksi toista kirjaa Annan vaiheista. Lähdin lokakuussa viikoksi yksin mökille. Siellä hiljaisuudessa ja pimeiden iltojen keskellä muokkasin alkuperäisestä käsikirjoituksesta jatko-osan ja lisäsin siihen kustantajan toivomuksesta interrail-teeman. Se olikin helppoa, koska olin ollut yksin interreilaamassa aikuisten interraililla edellisenä kesänä ja hyödynsin niitä juttuja ja mukaan tuli myös tyttären interrail-kokemuksia.

Kirjoittamisensa motiivit Anja Laurila on tiivistänyt kotisivuilleen:

Kirjojen prosessoinnin aikana motiiviksi nousivat seuraavat seikat:
- halusin kertoa evankeliumin nuorille
- halusin rakentaa samaistumiskohteen uskovalle nuorelle
- halusin antaa nuorille pohdittavaa oman seksikäyttäytymisen valintoihin
- halusin vastustaa sielunvaellusoppia
-halusin nähdä miltä uskova äiti näyttää ei-uskovan tyttären silmin

Forssalaisuudesta ja kotiseudun merkityksestä Anja Laurila kertoo haastattelussa seuraavaa:

Teosteni miljöönä oli Forssan tapainen pikkukaupunki omine piirteineen. Isossa kaupungissa kasvaneena katselen lounaishämäläisyyttä edelleen hieman ulkopuolisena. Itseasiassa syrjässä tarkkaileminen on kirjoittamiselle ihan hyvä pohja. Miellän kotiseudukseni edelleen Helsingin, jossa vietän paljon aikaani lapsenlapsiani hoidellen. Viihdyn kuitenkin hyvin myös Forssassa.

Kysymykseen siitä, aikooko Anja Laurila jatkossa julkaista kaunokirjallisuutta, hän vastaa epäillen. Hän pitää itseään nyttemmin pääasiallisesti tietokirjailijana.

TuotantoOtteitaLisätietoja

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy