Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

Nuora Jouko

Nuora Jouko

  • s. 13.12.1963 Vesilahti
  • Ylioppilas
  • Sarjakuvataiteilija ja kuvittaja
  • Asunut Forssassa vuodesta 2009

 

Esittely

Jouko Nuora on itseoppinut sarjakuvataitelija, joka on vuodesta 1993 elättänyt itsensä piirtämällä freelancerina. Skaala on laaja: livekarikatyyrejä, kuvituksia, mainospiirtäjän töitä, aikuisten sarjakuvaa jne. Vuonna 2012 hän julkaisi palkitun omaelämäkerrallisen sarjakuvakirjan Kultainen nuoruus. Hän vastaa kirjoittamistaan koskeviin kysymyksiin seuraavasti:

Mistä idea kirjoittamiseen tuli? Mistä kaikki lähti?

Kultainen nuoruus syntyi tarpeesta kirjoittaa jotain itsellekin tärkeää sarjakuvaa, tehtyäni jo mm. huumoria Pahkasikaan, supersankarikauhua Lordisarjakuvaan ja eroottisia huumoriseikkailuja Nani-albumeihin jo lähes 20 vuoden ajan. Joku ikäkriisi kolkutteli ovelle ja ystäviäkin sattui kuolemaan samoihin aikoihin kun aloitin 2008 Kultaisen nuoruuden ensimmäiset sivut.

Millainen kirjoitusprosessi oli?

Sattumoisin seuraavana vuonna (2009) julkistettiin "Sarjis - tee sarjakuva-albumi" -kisa, suomalaisen sarjakuvan 100-vuotisjuhlaan 2011. Minulla siis sattui olemaan 30 sivua valmista sarjakuvaa, jotka piruuttani lähetin ja järkytyksekseni pääsin jatkoon yhtenä kolmesta.

Sitten piti vielä piirtää kaksi vuotta lisäsivuja, eikä saanut paljastaa muille olevansa "jatkossa", ja tussatakin ne 46 sivua mitkä normaaliin sarjakuva-albumiin tarvitaan. Kisan voittaja ratkesi vasta Helsingin Lasipalatsin juhlagaalassa 21.11.2011 ja järkytyksekseni voitin kisan ja 12 000 euroa.

Onnekkaasti löysin lähes valmiille kirjalle kustantajan Moreeni-kustannuksesta ja tein vielä 16 lisäsivua ja kustannustoimittajan kanssa hioimme albumia painovalmiiksi. Vihdoin syksyllä 2012 Helsingin sarjakuvafestivaaleilla oli painettu 64-sivuinen omaelämäkerta valmis. Lähes viiden vuoden rehellinen työ, josta voin olla ylpeä ja ilokseni olen saanut urani parhaat kritiikitkin. Paraikaa teen jatko-osaa "Kultainen nuoruus, osa 2", joka toivottavasti ilmestyy jo syksyllä 2014.

Mitä Forssa merkitsee sinulle?

Forssa on kotini. Puolet sukuani asuu (yhä) Hämeessä ja itsekin olen käynyt syntymässä "Vesilahrella" ja vietin kaikki lapsuuteni kesä- ja talvilomat Hämeessä. Siksi "paluu Hämeeseen" tuntuu minusta hyvältä.

 

Tuotanto

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy