Kirjailijat
Kuusela Pirkko
- s. 15.08.1943 Turku
- Ammattikoulu ja Taideteollinen korkeakoulu, kuvataiteilijan erikoistumisopinnot
- Kuvataiteilija. Johtava kuvataideopettaja (eläkkeellä).
Pirkko Kuusela julkaisi vuonna 2013 kirjan Vanhat Farkut uusiksi. Pirkko kertoo itse seuraavaa:
Mistä idea teoksen tekemiseen tuli?
Hain netistä, mitä vanhoista farkuista voisi tehdä. Huomasin, että samaa asiaa kysyviä oli paljon ja vastauksia yllättävän vähän. Niinpä aloin vain kokeilla mitä niistä saattaisi syntyä. Yllätyin kokeiluistani iloisesti. Näytin töitä tyttärilleni ja kyselin, kannattaisiko aiheesta tehdä kirja. Molemmat tytöt kannustivat minua ottamaan yhteyttä kustantajaan: ” Lähetä tiedustelu kustantajalle, kiinnostaako aihe heitä?” Niinpä lähetin kuvia valmiista töistä saatekirjeen kera ja Moreeni Kustannus Oy tarjosi kustannussopimusta välittömästi.
Millainen oli kirjan valmistumisprosessi?
Tuotteitten suunnittelu, kaavoitus ja ompelu oli hyvin inspiroivaa, jopa hauskaa. Olen opettanut myös ompelua, joten ohjeiden tekemisen olisi luullut olevan helppoa. Toisin kävi, on vaikea kuvailla sanallisesti mitä pitää tehdä ilman että sen samalla myös näyttää. Työohjeiden kirjoituksen koin ajoittain todella vaikeaksi, mutta onneksi sain kirjoitus- ja oikolukuapua Viveka Kauraselta ja Outi Lindqvistiltä.
Mitä Lounais-Häme merkitsee sinulle?
Nykyinen kaunis kotikuntani on tarjonnut monia mielenkiintoisia mahdollisuuksia toimia taiteen parissa ja toteuttaa itseään.
Tekstiilituotantoon liittyvät palkinnot:
Useita palkintoja ompelu ja suunnittelukilpailuissa.
Hämeen taidetoimikunnan apuraha
Kirjailijan tuotantoa Louna-kirjastoissa.
Kirjallinen tuotanto
Vanhat farkut uusiksi (Moreeni, 2013)
Himmelikirja (Moreeni, 2014)
Munankuorimosaiikki (Moreeni, 2015)
Uusi himmelikirja (Otava, 2018)
Ote kirjan johdantotekstistä:
"Ompeleminen on parhaimmillaan kuin hauskaa, luovaa leikkiä, jossa voi omin käsin luoda kaikkea uutta ja ihanaa! Samalla se on myös hyvin rauhoittavaa ja meditatiivista puuhaa, jossa mieli lepää ja ajankulu menettää merkityksensä. Viime vuosina itse tekemisestä, ja etenkin uuden elämän antamisesta käytetyille tavaroille, on tullut suorastaan muotivillitys. Maapallosta huolehtimisen kannalta tämä villitys on varsin tervetullut: käytetyn tuunaaminen uudeksi vähentää kulutusta, ja on siksi aina myös pieni ekoteko.
Kerran vaatekaappeja siivoillessani huomasin, että käytöstä pois jääneiden joukossa oli useampia farkkukankaasta valmistettuja vaatteita, joissa kangas oli pääosin edelleen täysin ehjää ja käytössä vieläpä uutta kauniimmaksi kulunutta. Innostuin kokeilemaan, miten näitä farkkuja voisi ekologisen elinkaariajattelun hengessä uusiokäyttää. Vaikka olen ommellut paljon, yllätyin siitä, miten kaunista ja kiitollista työstettävää vanha farkkukangas on. Koin myös innostavana ajatuksen, että vanhoista farkuista ommellessa ei ole mitään menetettävää, tekipä miten rohkeita kokeiluja tahansa. Tämän riemastuttavan tutkimusmatkan löydöistä on koottu kädessäsi nyt oleva kirja.
Kirjassa on tuotteita lapsille, sisustukseen, käyttötekstiileiksi ja lahjatavaraksi. Osa malleista on sellaisia, ettei ompelukonetta välttämättä tarvita, vaan käsin ompelu ja liima riittävät. Materiaalin saatavuus on hyvä: omien ja tuttavien kaappien lisäksi vanhoja farkkuja löytyy helposti kirpputoreilta eivätkä hankinnat rasita kenenkään kukkaroa. Värejäkin löytyy useita ja etenkin sinisen eri sävyjä on saatavilla paljon. Kaikkia malleja voit vapaasti muokata sen mukaan minkälaista materiaalia Sinulla sattuu olemaan ja mikä Sinua sattuu huvittamaan. (Tuotteet voi toki valmistaa muustakin kankaasta kuin farkusta.) Lopputulos on joka tapauksessa taatusti yksilöllinen ja ainutkertaisuudellaan ilahduttava! Monen tuotteen kohdalla vanha vaate kertoi melkein itse uudesta elämästään, kun sitä sillä silmällä katsoi: Suora iso hame muuttuu pienellä vaivalla isoksi kassiksi. Farkkuhousuista oli lyhyt matka essuksi, kun kaikki etu- ja takataskut olivat jo valmiina ja sivusaumatkin ommeltuna. Pienen ihmisen ensimmäisiin shortseihin liittyvät muistot kulkevat mukana arjessa tulevinakin vuosina ja kun pöksyistä valmistui suloinen olkalaukku. Loppupaloillekin löytyi käyttöä pienissä linnuissa, sydämissä, kransseissa ja vaikka missä, jopa matossa.
Jos et omista ompelukonetta, opettele tikkipisto ja ompele käsin. Joissakin tuotteissa ommeltava matka on niin lyhyt että sen pistelee nopeasti käsinkin. Käytä kuitenkin sormessasi sormustinta, sillä farkkukankaat saattavat olla aika paksuja. Jos käytät ompelukonetta, parasta on käyttää farkkuneulaa130/705 H-J tai paksumpaa ompelukoneen neulaa kokoa 90-110. Koneen tikkiä kannattaa pidentää
Olen koettanut miettiä ohjeiden työjärjestyksen parhaani mukaan mahdollisimman tarkoituksenmukaiseksi, mutta mikään ei estä Sinua tekemästä toisin, jos jokin toinen työtapa on mielestäsi parempi. Jos ohje tuntuu epäselvältä, älä jää epäilemään ymmärrystäsi tai kykyjäsi, vaan jatka vain eteenpäin, perille voi löytää montaa tietä. Isomummoni sanonta ”Kyl` työ ain tekijääs neuvoo”, on osoittautunut todeksi omassa elämässäni monta kertaa ja näillä sanoilla haluan kannustaa myös Sinua rohkeasti kokeilemaan. Olen työskennellyt luovuuden parissa aina; tuotesuunnittelijana, kuvataiteilijana, ja kuvataidekoulun johtavana opettajana. Uskoni ihmisen luovuuteen on vankkumaton. Olen nähnyt ompelu- ja applikaatiokursseillani ihanien töiden syntymisen sellaisten ihmisten käsissä, jotka väittävät etteivät osaa mitään tai tunne olevansa luovia. Toivottavasti kirjani myötä löydät uusia ideoita, luovia hetkiä ja tekemisen iloa!"