Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

Saarinen Ida MariaKuvan omistaja : Sirkka-Liisa Kivinen

Saarinen Ida Maria

  • Oikea nimi Ida Maria Karke
  • s. 04.08.1900 Forssa
  • k. 17.07.1991 Naantali
  • 4 vuotta kansakoulua
  • Puistotyöntekijä, kirjailija
  • Asunut Forssassa 1900-1930

 

Esittely

Ida Maria Saarisen 73-vuotiaana kirjoittama esikoisteos Nokkosia ja harakankukkia (1973) on koskettava kuvaus onnellisen lapsuuden päättymisestä tylyihin sanoihin: ”Nous ny, likkapaha, kos olet orpo jo.” Se on kuvaus työväen nousun ajasta ja punakaartin perustamisesta. Rintamalle lähdetään torvet soiden ja nuori Ida Maria on innolla keittoporukassa mukana. Mutta sota ei etene suunnitelmien mukaan: on vuorossa perääntyminen, pakokauhu, antautuminen saksalaisille ja lopulta vankileiri.

Teoksesta Nokkosia ja harakankukkia sanottua:

Tahdon kiittää Ida Mariaa tästä kirjasta. Sen todistusvoimasta, eleettömyydestä ja kauneudesta.

-Jorma Ojaharju, Elanto-lehti


Saarisen teos Orvon osa (1974) sisältää kertomuksia vuosisadan vaihteen tehtaalaisten elämästä, kuvauksia ihmisistä ja kohtaloista Ronttismäellä, tehtaan työläisten asuntoalueella. Saarinen tietää, mistä puhuu: hän kuvaa työläisten elämää sellaisena kuin se on ollut, hyvine ja huonoine puolineen. Ronttismäki ei ole idyllinen asuinpaikka, mutta ei helvettikään. Ihmiset ovat itsensä näköisiä, ja vaikka raskas työ on syynä moniin kohtuuttoman raskaisiin ihmiskohtaloihin, on ihmisissä jäljellä valoisuutta ja elämänuskoa.

Ida Maria Saarisen kertomukset ovat totta, ne ovat muistutus siitä, millaista on ollut, kuvauksia elämänmuodosta, jota ei enää ole. Samalla ne ovat taustana nykyisyydelle.

Hetket ja retket (1975) jatkaa Saarisen omaelämäkerrallista kerrontaa. Kansalaissota on jäänyt taa ja nuori Ida Maria aikuistuu nopeasti työn ja elämänkumppanin löytämisen myötä. Lassi on taitava mies, mutta sortuu tämän tästä viinaan, ja tulee samalla sortaneeksi sen yksinkertaisen onnen, jonka varaan Ida Maria on elämäänsä rakentanut.

Niin alkavat nopeaan tahtiin toistuvat ”hetket ja retket”: hyvät tuokiot ja ainaiset muuttamiset työpaikasta toiseen, puutteen seuratessa kannoilla. Elämä tarjoaa myös kolme lasta, jotka ovat Ida Marialle elämän suola. Mutta maailma muuttuu taas. Alkaa talvisota, joka tulee Ida Marialle, kuten monille muillekin, täytenä yllätyksenä.

Vorssasta poijaat (1980) sisältää kertomuksia ja muisteloita Forssan elämästä ennen vanhaan, työläispytinkien ja puuvillavapriikin vaiheilta. Pääosassa on ronttismäkeläinen poikasakki, jonka touhuja seurataan pikkunassikoista parrakasvuikään - kymmenluvun alusta kansalaissotaan asti.

Ronttismäki oli tehdasyhteisön köyhimmän väestön asuinaluetta. Sen ahtaissa tönöissä ja kapeilla kujilla lapset tutustuivat jo varhain elämän eri puoliin, ja heistä varttuikin usein aika veijareita.

 

TuotantoOtteitaLisätietoja

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy