Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

Syrjäaho Piia Kuvan omistaja: Piia Syrjäaho

Syrjäaho Piia

  • s. 22.09.1974 Tammela
  • Filosofian maisteri
  • Äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja
  • Asunut Tammelassa vuodet 1974-1993 ja taas vuodesta 1999 lähtien.

 

Esittely

Piia Syrjäahon pienoisromaani Ihan sukkana : tarina tytöstä ja koripallosta julkaistiin vuonna 2011.

Syrjäaho kuvaa teoksensa taustaa ja valmistumisprosessia seuraavasti:

Esikoistyttäreni aloitettua koripalloharrastuksen jokusia vuosia sitten alkoi juniorikoripallomaailmaa kuvaava teksti syntyä kuin itsekseen. Heti alusta oli selvää, että kirjan kohderyhmä olisivat nuoret – samanikäiset, joista kirja kertoisi. Tekstiä syntyi vähitellen, erityisesti joukkueen turnausmatkoilla ja niiden jälkeen.

Keväällä 2011 joukkueessa mietittiin, miten saataisiin tyttöjen hienoa harrastusta esille, ja mieleeni palautui tuo pöytälaatikossani jo jonkin aikaa elänyt aihio. Jostakin merkillisestä päähänpistosta päätin viimeistellä tarinan valmiiksi, ja pyysin minityttöjoukkuetta piirtämään kirjan kuvitukseksi koripalloaiheisia kuvia. 

Syntyi Ihan sukkana, tarina tytöstä ja koripallosta -pienoisromaani. Fiktiivinen, mutta saadun lukijapalautteen mukaan todentuntuinen kertomus. Romaanissa välähteleekin joitakin oikeasti tapahtuneita sattumuksia, ja siten kirja on paitsi kaunokirjallinen kuvaus lajista, myös kurkistus vasta lajin aloittaneen pelaajan (äitiä unohtamatta!) kokemuksiin koripallosta harrastuksena ja joukkueena toimimisesta.

Koripalloaiheista lasten- ja nuortenkirjallisuutta on julkaistu hämmästyttävän vähän, vaikka lajin harrastajia on paljon. Ja ainakin tyttäreni joukkueesta riittäisi kerrottavaa vaikka millä mitalla! Koripallo ja kirjoittaminen sopivat oikein hyvin yhteen, ja julkaisua tukevat FoKoPo ry:n websivuille kirjoittamani ”salaisen reportterin peliraportit”.

Forssan merkitystä kirjalleen ja toisaalta kirjansa merkitystä Forssalle Syrjäaho pohtii näin:

Forssalla on pitkä historia koripallokaupunkina, miksei sillä siis olisi tulevaisuus (myös) kirjallisena koripallokaupunkina?

 

TuotantoOtteita

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy