Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

Pohjonen ReijoReijo Pohjonen

Pohjonen Reijo

  • s. 27.06.1936 Urjala
  • kansakoulu
  • koneenhoitaja/työnjohtaja
  • Humppila

 

Esittely

Reijo Pohjosen Rakennusmestarin kierros (2011) kertoo nimensä mukaisesti rakennusmestari Jannesta, hänen työstään, perheestään ja valinnanvaikeudesta kahden upean naisen välillä. Tarina seikkailee sujuvasti niin pääkaupunkiseudun rakennustyömailla ja tanssipaikoissa kuin maaseudun hallityömaalla, pilkkijäällä, karhunkuvausretkellä ja hevoshaan laitamillakin. Henkilökavalkadi on monipuolinen: tutuiksi tulevat esim. rakennustyömaiden esimiehet ja duunarit, Jannen äiti, sisar ja sisarenlapset, rakas koira, suomen-ruotsalainen kartanonväki sekä kaksi aivan erilaista naista, joista toinen lopulta valloittaa Jannen sydämen.

Pohjonen itse kertoo kirjoittamisestaan seuraavasti:

"Olen aina tykännyt kirjoittaa, kirjeitä pakinoita ym. Kirjoitin vuonna 2005 omaelämäkertakirjan (vauvasta vaariin 60 v. asti). Kirja oli aluksi tarkoitettu vain sukulaisille, mutta siitä olivat kiinnostuneita tuttavat, ystävät ja jokuset työkaveritkin. Sata kirjaa meni kaupaksi sopuhintaan ja aika paljon niistä lahjoitin.

Työpaikallani Wihuri-Wipakilla teimme viikottaista "torstai"-tiedotuslehteä ja 3-4 kertaa vuodessa oikeata Wakuumi-nimistä lehteä. Tätä hommaa tein 1960-80 aikana.

Lähdin Urjalasta parikymppisenä Helsingin seudulle töihin ja tutuksi tulivat erilaiset työt. Tältä pohjalta oli aika helppo kirjoittaa "Rakennusmestari", koska tunsin hyvin rakennusalan.

Heinämiehen jälkeen tuli halu kirjoittaa fiktiivinen romaani, mutta kirjojen väli venähti kuudeksi vuodeksi. Rakennusmestarin tarina on fiktiivinen henkilöitten osalta, mutta paljon siinä on itse koettua faktajuttua.

Kirjoitusprosessi oli aika helppo, kun maailmalla oli nähnyt kaikenlaista elämää. Itsekritiikki vain kiusasi toisinaan mieltä. Ei minusta ole oikein rakkausromaanin kirjoittajaksi. Haluan juttuun mukaan seikkailumieltä ja se rakas, rakas, rakas jää vähemmälle.

Olen asunut monella paillakunnalla pääasiassa työn takia. Kanadassakin käväisin työkomennuksella 1981.

Humppila tuli kuvioihin, kun myimme omakotitalon Urjalassa ja minä kulkuri halusin vielä vanhoilla päivilläni katsoa ihmisiä Urjalana ulkopuolellakin. Minulla on Urjalassa pieni kesämökki joen varrella ja siksi en halunnut muuttaa kauaksi mökistäni. Humppila tuntui hyvältä vaihtoehdolta. Hyvin täällä olen viihtynytkin.

Rakennusmestari Janne lähtee Espoosta kakkostietä kohti Huittista valokuvausmatkalle. Suuren osan kirjan tapahtumista Janne viettää lähellä Humppilaa. Paikannimet ovat tekaistuja, mutta kaikki tapahtuu kakkos- ja ysitien seutuvilla.

Vaikka Urjala on syntypitäjäni, niin en tiedä miksi kaverini ja ystäväni ovat muualla, esim. Nastolassa ja täällä Humppilassa. Olen hieman levoton luonne ja haluan tavata uusia ihmisiä. Ihmeellistä mutta totta. Olen myös erakkoluonne ja viihdyn yksinänikin."

Palkinnot

Saanut joitakin pakinapalkintoja.

Tuotanto

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy