Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

Mikkanen RailiKuvan omistaja : Raili Mikkanen

Mikkanen Raili

  • s. 02.06.1941 Savonlinna
  • Valtiotieteen maisteri
  • Kirjailija, tiedottaja

 

Esittely

Raili Mikkanen liittyy Lounais-Hämeeseen Miina Sillanpään nuoruudesta kertovan teoksensa Karhun kumarrus kautta. Sähköpostihaastattelussa Raili Mikkanen kertoo teoksen synnystä ja suhteestaan Lounais-Hämeeseen.

Mistä idea teoksen kirjoittamiseen lähti?

Olin tehnyt kirjan Ida Aalbergista, ensimmäisestä suomalaisesta kansainvälistäkin nimeä saaneesta näyttelijästä. Pohdin naista, joka olisi saavuttanut jotain todella merkittävää elämässään ja päädyin Miina Sillanpäähän, Suomen ensimmäiseen ja maailman toiseen naisministeriin.

Millainen oli kirjoitusprosessi?

Työteliäs. Kun kirjoitin Miina Sillanpään nuoruudesta, tietojen löytäminen oli vaikeaa. Ministeristä löytyi jo huomattavasti enemmän. 

Paljonko tapahtumissa ja paikoissa on tosielämää taustalla?

Paikat on tutkittu vanhojen karttojen ja paikallisten historiikkien perusteella sekä tietysti käymällä Jokioisissa ja Forssassa. Forssan puuvillatehtaan hyvä historia oli suureksi avuksi. Samoin paikalliset ihmiset.

Seuraava kirjani Aurora, keisarinnan hovineito kertoi Aurora Karamzinista. Olin Miinan jälkiä kulkiessani käynyt Jokioisten hautausmaalla ja ottanut valokuvia. Kun aloitin työn Auroran tietojen keräämiseksi, kaivoin esiin Historia-mappini. Käteeni osuivat Jokioisten hautausmaalla otetut valokuvat. Jäin katsomaan kuvaa oudon näköisestä hautamuistomerkistä ja ihmettelin, miksi olin sen ottanut, eihän se liittynyt mitenkään Miinaan.

Tutkin suurennuslasilla, mitä muistomerkissä luki. Yllätys oli melkoinen, kun hauta oli Auroran isän ja monen kuolleen nuoremman sisaruksen. En edes tiennyt siinä vaiheessa, että Auroran isä oli haudattu Jokioisille. Jokioisten kartano oli Auroran vanhempien omistuksessa tuohon aikaan, joten kartanon torppareista olin siirtynyt sen omistajan lapseen ja löytänyt hänen isänsä haudan melkoisen sattuman ansiosta. Tämänkin vuoksi tunteeni Lounais-Hämettä kohtaan ovat lämpimät ja kerron tätä tarinaa usein vieraillessani kouluissa.

Äidin puolelta sukuni on vahvasti hämäläistä, Orimattilasta.

 

Lyhyesti teoksesta

Raili Mikkasen kaiken ikäisiä kiehtova tarina Karhun kumarrus: Miina Sillanpään nuoruus (1996) kertoo maamme ensimmäisen naisministerin Miina Sillanpään nuoruudesta. Se on eloisa kuvaus sadan vuoden takaisesta maailmasta tehtaantyttöjen, pikkupiikojen ja torpparinvaimojen silmin.

Tanssiva karhu on ennustanut Miinan äidille, että lapsia tulee ja monta. Yhdeksän kertaa on karhu kumartanut, seitsemännellä kerralla sen pää on painunut erityisen syvään. Siitä hän tietää, että seitsemännestä lapsesta tulee jotakin erikoista. Ja seitsemäntenä syntyy Miina. Tyttö on vasta kahdentoista, kun hänen on mentävä töihin tehtaaseen, vaikka hän mieluummin kävisi vain koulua. Pian hän kuitenkin pääsee piiaksi Porvooseen, missä torpan tytölle aukeaa aivan uusi maailma.

Tietoa Miina Sillanpäästä

Miina Sillanpää syntyi Jokioisilla vuonna 1866. Hän aloitti työuransa jo 12-vuotiaana Forssan puuvillatehtaassa ja työskenteli myöhemmin Jokioisten naulatehtaassa. 18-vuotiaana hän muutti Porvooseen piiaksi. Hän teki myöhemmin merkittävän elämäntyön sosialidemokraattien kansanedustajana, maamme ensimmäisenä naisministerinä ja toimittajana.

Palkinnot

Lasten sarjan 1. palkinto Tampereen kansainvälisillä lyhytfilmifestivaaleilla filmistä Kalpeat naamat, ohjaus Raili Rusto 1979
Golden Chest Intervisio -palkinto Plovdid filmistä Kalpeat naamat 1979
Suomalainen kuvakirja -palkinto 1984
Topelius-palkinto 2001 (Aavikoiden seikkailija)
Finlandia Junior -palkinto 2002 (Ei ole minulle suvannot! Aino Kallaksen nuoruus)

TuotantoOtteitaLisätietoja

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy