Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

 

Niinimäki Kirsi

  • TAM
  • Tekstiilitaiteilija
  • Asunut Forssassa vuonna 1986

 

Esittely

Tekstiilitaitelija Kirsi Niinimäen liittää Forssaan teos Kretongista printtiin : suomalaisen painokankaan historia (2008), jonka hän toimittanut  yhdessä Marjo-Riitta Saloniemen kanssa. Kirjassa esitellään teollisen painokankaan keskeisimmät vaiheet, suunnittelijat, tehtaat sekä aikansa hittituotteet vuosilta 1861–2008. Forssa on varsin keskeinen paikkakunta suomalaisen painokankaan historiassa, sillä teollinen painokangastuotanto aloitettiin ensimmäisenä nimenomaan Forssa-yhtiön toimesta vuonna 1861.

Kysymyksiin teoksen synnystä, sen valmistumisprosessista sekä Forssan merkityksestä itselleen Kirsi Niinimäki vastaa seuraavasti:

Kretongista printtiin –teos liittyy näyttelyprojektiin, joka rakennettiin Museokeskus Vapriikkiin Tekstiilitaitelijat Texo ry:n 50-vuotisjuhlavuonna 2006. Näyttelyä varten koottiin laajalti aineistoa painokankaan historiasta. näyttelyä oli kokoamassa kolme painokangassuunnittelijaa, Juha Laurikainen, Kirsi Niinimäki ja Laura Isoniemi. Kaikkien edellä mainittujen henkilökohtainen suhde teolliseen painokankaaseen toi projektiin syvyyttä ja kiinnostusta saada historia tallennettua. Alusta lähtien tavoitteena oli myös saada aineistosta julkaistua historiikki.

Kirjan valmistusprosessi oli haastava. Kustantajan löytyminen oli projektin vaikein vaihe. Onneksemme kirjan taittajalla Tiina Ripatilla oli hyvät suhteet Maahenkeen, jossa ymmärrettiin projektin kulttuurihistoriallinen arvo. tavoitteen oli tehdä kirjasta yleisöäkin kiinnostava tietoteos. Kirjaa varten koottiin kirjoittajajoukko ja olikin varsin haasteellista saattaa eri kirjoittajien osat yhtenevään muotoon. Kävin itse haastattelemassa lukemattomia painokangassuunnittelijoita historian tallentamiseksi. Kuvatoimittaminen oli oma lukunsa. Koko prosessi kesti noin kaksi vuotta. onneksemme kustantaja Maahenki ei säästellyt kirjan painatuskuluissa ja saimme aikaiseksi hienon ja laajan historiikin suomalaisesta painokankaasta.

Olen aloittanut ammatillisen urani Forssassa ensin harjoittelijana Finlaysonin tehtaalla ja vuonna 1986 aloitin painokangassuunnittelijana Forssassa. Forssa merkitsee minulle tekstiiliteollisuuden ja suomalaisen tekstiilihistorian syntysijoja. Itselleni oli tärkeää aloittaa ammatillinen urani tekstiilisuunnittelijana paikassa, joka on täynnä historiaa. Forssassa oli vielä tuolloin vahvasti esillä historia, joka liittyi tehtaaseen, Suomen teollistumisen, vaurastumiseen ja itsenäistymiseenkin.

TuotantoOtteita

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy