Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

Asikainen RitvaKuvan omistaja : Ritva Asikainen

Asikainen Ritva

  • Luokanopettaja, eläkkeellä
  • Asunut Tammelassa vuosina 1960-1997

 

Esittely

Forssan Naiskuoron historiikit kirjoittanut Ritva Asikainen kertoo teostensa syntyprosessista seuraavasti: 

Idea ensimmäiseen historiikkiin syntyi, kun kuoron 40-vuotispäivä lähestyi ja hallituksessa suunniteltiin juhlavuoden tapahtumia. Taisi olla silloinen sihteeri, Sirpa Kinos, joka ehdotti historiikin laatimista. Tehtävä lankesi minulle, ”koska ei sulla kesällä mitään muutakaan tekemistä ole”.

Valmistumisprosessia kuvatkoon katkelma historiikista FNK 1984–2004  ”Ritva Asikainen puolestaan syventyi ”tutkijankammiossaan” kuoron runsaaseen arkistomateriaaliin 40-vuotiselta taipaleelta ja kesän, joka sihteerin merkintöjen mukaan oli onneksi kolea ja sateinen, uurastuksen tuloksena syntyi historiikki Forssan Naiskuoro 1944–2004. 

Kun sitten 60-vuotisjuhla lähestyi päätti kuoron hallitus, että jälleen kirjoitetaan kuoron historiasta ja kirjoittamaan pyydettiin edellisen osan tekijää. Jatkoin siitä, mihin edellinen osa oli päättynyt – ja sekin kesä oli sateinen ja kolea. Alkusanoissa totean, että kuoron täyttäessä 100 vuotta on paikallaan laatia Forssan Naiskuoron historia, joka kattaa toiminnan kokonaisuudessaan. Esitellessäni kirjaa FNK 1984–2004 60-vuotisjuhlakonsertissa totesin, että mikäli sekin kesä, jolloin 100-vuotishistoriaa laaditaan on kolea, niin ei ainakaan minua voi syyttää, en nimittäin ole sen historian laatija. 

Suhdettaan Forssaan Asiakainen kuvaa näin:

Tammelassa asuessani en juuri tullut ajatelleeksi, että välillämme on kuntaraja. Teurolla käytiin kylässä, Kaukjärvellä oli leipäpuu ja Forssaan mentiin kuoroharjoituksiin. Esittäytyessä muistin toisinaan kertoa tulevani ”emäpitäjästä”.

Kun nyt nuorena helsinkiläisenä ajattelen Forssaa, se on mielessäni osa Lounais-Hämettä, jonka esittelen entisenä kotiseutunani.

TuotantoOtteita

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy