Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

Rajala ElviKuva: Elvi Rajala

Rajala Elvi

  • s. 04.02.1930 Muolaa
  • Yo, tutkimushaastattelija
  • Viljelijä
  • Ypäjällä 1941-1942, vuodesta 1946 alkaen

 

Esittely

Ypäjällä asuva Elvi Rajala kertoo haastattelussa kirjoittamisestaan ja sen lähtökohdista.

Kirjoittaminen lähti lehtijuttujen kirjoittamisesta. Kirjoitin pakinoita mm. Loimaan Lehteen, Forssan Lehteen ja Hämeen Sanomiin. Kirjoitin myös Maaseudun Tulevaisuuteen ja moniin järjestölehtiin sekä hengelliseen Kipinä –lehteen. Kipinän kirjoituksista lähti kirjan Äiti nousi ylös kirjoittaminen: he pyysivät minua kirjoittamaan kirjan. 

Teoksen tarinaa ei ollut aiemmin julkaistu lehdissä. Siitä on jo kauan aikaa, mutta silloin tuntui siltä, että tarina piti kirjoittaa. Teoksen sanomana on viestittää toivoa lähimmäisille. Toivo on elämänuskoa. Pitää aina katsoa elämään päin.

Kirjoitusprosessiaan Elvi Rajala luonnehtii tiiviiksi.

Kirjoitin kirjan koko lailla yhteen menoon. Lapset olivat pieniä, olin lasten kanssa kotona ja kirjoitin kirjan.

Kirjallisina esikuvinaan Elvi Rajala mainitsee Eeva Kilven ja Eino Leinon.

Olen aina ollut kirjallisuudesta kiinnostunut. Isoäitini kertoi paljon tarinoita, ja siitä asti kun opin 4-vuotiaana lukemaan, olen lukenut paljon. Aikoinaan luin Forssan kirjastonkin läpikotaisin.

Ypäjäläisessä (5/05) Elvi Rajala kertoo lukemisen ja kirjallisuuden merkityksestä:

Luen paljon ja myös kirjoitan. Viihdyn kirjallisuuden parissa. Kun ihminen kirjoittaa, hän tulee tehneeksi tiliä itsensä kanssa. Käyneeksi jonkinlaista rippiä.

Kirjan pitäisi tuottaa lukijalle iloa. Lukemisen pitäisi uudestisynnyttää. Tämä ei tarkoita sitä, että kirja pelkästään naurattaa, huvittaa ja viihdyttää. Kirja voi myös ravistella, mullistaa, avata uusia näköaloja ja sitä kautta uudestisynnyttää.

Hyvä kirja on sellainen, jonka parista lukija lähtee hyvällä mielellä, iloisena, uudestisyntyneenä, uusia näköaloja saaneena.

Lukeminen ja kirjoittaminen ovat hyvää terapiaa. Avaa kirja, niin avaat oven uusiin maailmoihin. Hyvän kirjallisuuden lukeminen merkitsee elämänarvojen avautumista sekä tehokasta koulutusta havainnoimaan erilaisia asioita ja elämänilmiöitä.

Kotiseudun Ypäjän merkityksestä Elvi Rajala kertoo haastattelussa näin:

Ensi vuonna tulee 60 vuotta siitä kun tulin Ypäjälle. Ypäjä tuntuu vahvasti kotiseudulta. Olen viihtynyt alusta asti. Olen ollut mukana monien yhditysten toiminnassa ja erilaisissa luottanustoimissa, ja sitä kautta tutustunut ypäjäläisiin jo pitkältä ajalta. 

Olen kiintynyt tähän paikkaan ja maisemaan heti ensimmäisellä kerralla. Täällä saa kokea luonnon rauhaa. Tämä on myös kotipaikka ja työpaikka samalla kertaa. Täällä näkyy monien sukupolvien työn tulokset.


Teoksista lyhyesti

Elvi Rajalan omakustanteina julkaistut runokokoelmat Aurinkopolku ja Kyllä elämä kantaa ovat tulvillaan kaunista runoa ja proosaa luonnosta, työstä, arjesta, lapsista, isänmaasta ja ihmisenä olemisesta. Kokoelmat ovat täynnä viisaita sanoja, joista huokuu elämänkokemuksen tuoma kyky nähdä maailman kauneus ja hyvyys.

TuotantoOtteita

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy