Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

 

Eerola Eero

  • s. 10.05.1884 Tuulos
  • k. 20.01.1939 Tuulos
  • Agronomi
  • opettaja, metsänhoitaja, leipätehtaan toimitusjohtaja, toimitussihteeri
  • Asunut Tammelassa opiskellessaan Mustialassa 1900-luvun alkuvuosina, luultavasti myös työskennellessään seudulla

 

Esittely

Eero Eerola valmistui agronomiksi Mustialan maanviljelysopistosta 1906. Hän toimi valmistuttuaan mm. opettajan Kanneljärven opistossa ja metsänhoitajana Viipurissa. Hön työskenteli myös Lounais-Hämeessä: opettajana Jokioisten pienviljelijäkoulussa 1929-31, leipätehtaan toimitusjohtajana Forssassa 1931 sekä Forssan lehden toimitussihteerinä 1932.

Eero Eerola pysyi koko elämänsä uskollisena hänelle läheisille aiheille: maanviljelykselle ja Mustialan muistojen vaalimiselle sekä isänmaalle. Hän oli tuottelias runoilija ja näytelmäkirjailija. Näytelmillään hän tuotti ohjelmistoa aikansa vilkkaalle seuranäyttämötoiminnalle. Runot ovat usein yleviä, mutta näytelmissä myös huumori pääsee esiin. Näytelmä Hieno käytös on saanut alanimekseen kaksinäytöksinen pila. Näytelmä on ollut ilmeisen suosittu, koska uusia painoksia on otettu kolme vuoden 1910 ensipainoksen jälkeen.

Innokkaana mustialiittina eli entisenä Mustialan opiskelijana ja muistojen vaalijana Eerola sai tehtäväkseen kirjoittaa muistoja talteen. Näin syntyi kirja Salmensaaren piilopirtti : kappale Saloisten tarua ja Mustiala-muistoja (1934). Salmensaaren piilopirtti oli 1850-luvun lopulla rakennettu kalamaja Saloistenjärven saaressa Pohjois-Tammelassa. Majaa käyttivät etenkin Mustialan opettajat ja virkamiehet, mutta myös agronomioppilaat. Majassa pidettiin päiväkirjaa, josta kirjan muistot on suurimmaksi osaksi koottu.

Eerolan muistoja ja runoja Mustialasta sisältyy myös teokseen Mustiala 1840-1908 : muistojulkaisu Mustialan maanviljelys- ja meijeriopiston ja sen oppilaiden kumppanuskunnan vaiheista (1928).

TuotantoOtteitaLisätietoja

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy