Kirjailijat
Järvinen Sulo
- s. 05.03.1945 Koijärvi
- yo-merkonomi
- sukututkija, yrittäjä
- Asunut Forssassa vuodesta 1984 lähtien, Jokioisilla vuosina 1948-63, Humppilassa 1946-47, Koijärvellä vuoden 1945.
Marja-Leena Järvinen (os. Alitalo) ja Sulo Järvinen ovat tehneet ja julkaisseet mittavan, seitsemänosaisen sukututkimuksen Paimenessa ja presidentinlinnassa eli Urjalan Tolvan suku (1997-2006). Marja-Leena Järvinen on syntynyt Urjalassa vuonna 1949 ja asunut vuodesta 1984 lähtien jatkuvasti Forssassa. Koulutukseltaan hän on merkonomi ja ammatiltaan miehensä Sulo Järvisen tavoin sukututkija ja yrittäjä. Sulo Järvinen kertoo kirjeitse tehdyssä haastattelussa pariskunnan työstä sukututkimuksen parissa sekä heidän suhteestaan Forssaan:
1. Mistä idea teosten tekemiseen tuli? Mistä kaikki lähti?
Äitini ollessa yksivuotias, kuoli hänen äitinsä ja äitini isään ei perheelläni ollut yhteyksiä. Äitini itse kuoli jo 47-vuotiaana. Kun isäni vielä oli menettänyt oman isänsä ollessaan vasta 7-vuotias, jäin kaipaamaan tietoja esivanhemmistani. Muutettuamme takaisin Lounais-Hämeeseen vuonna 1984, menin heti Forssan kansalaisopiston sukututkimuskurssille. Vuonna 1992 syvennyin sukututkimukseen täysivuorokautisesti. Tärkeänä esikuvana oli helsinkiläisen Maj-Lis Kajanderin 4-osainen ”Torpparisuku Urjalasta”, joka ilmestyi kirja kerrallaan 1990-luvun alkupuolella. Tutkimuksissani osoittautui kuitenkin, että 1700-luvun alkupuolen lähtökohdaksi valitsemani henkilön jälkeläisistä yleensä vain yksi jatkoi sukua. Meistä tuntui ettei henkilöitä olisi kirjaksi asti ja vaihdoimme tutkimuksen koskemaan äitini sijasta vaimoni äidin sukua.
2. Millainen oli kirjojen valmistusprosessi?
Tutkimusta tein lähinnä paikallisissa kirjastoissa, kirkkoherranvirastoissa, maakunta-arkistoissa sekä valtion-arkistossa (nyk. kansallisarkisto). Hyvänä konekirjoittajana vaimo alkoi laatia erilaisia luetteloita ja hakemistoja, jotka nopeuttivat työtäni. Vähitellen hän alkoi paneutua myös itse sukututkimukseen osallistumalla pitämälleni aikuisopiston sukututkimuskurssillekin. Päästessämme ajassa lähemmäksi 1900-lukua laajeni tutkimusalue käsittämään lähes kaikki eteläisen Suomen seurakunnat. Koko ajan luimme myös tutkimusalueen pitäjän-, kuntien ja kaupunkien historioita, muuta alueen historiakirjallisuutta ja toisten tekemiä sukukirjoja. Tutkimusmetodina käytimme pitkän tien reittiä eli etenimme seurakunnan pääkirjasta toiseen (noin 10 vuotta sisältävästä kirjasta uudempaan) ja muuttokirjan myötä toisen seurakunnan pää- eli rippikirjoihin. Edellytyksiä näin suuren aineiston kokoamiseen olivat ensin henkilökohtaisen tietokoneen ja matkapuhelimen kehitys sekä sitten internetin ja sähköpostin mahdollisuudet. Suomen Sukututkimusseuran työstämien monien luetteloiden ja erityisesti historiakirjojen hakuohjelman apu oli tarpeen. Tutkimuksen aina vaan laajentuessa olemme tietysti kotitoimistossamme koko ajan joutuneet kehittämään ja ajan myötä muuttamaan järjestelmiämme hallitaksemme kokonaisuutta.
Päästessämme niin pitkälle, että meillä oli tiedossamme vähintään 1920-luvulla syntyneitä sukulaisia, aloimme ostaa tietoja ja osoitteita maistraateista. Lähetimme vuodesta 1994 alkaen sukulaisille henkilökohtaisia joukkokirjeitä, joissa pyysimme suunnittelemiamme lomakkeita käyttäen tietoja heistä, heidän esivanhemmistaan ja lapsistaan sekä myös puuttuvia valokuvia – aina tapauskohtaisesti. Lisäksi kirjeissämme oli mukana pankkisiirto, jolla oli mahdollista maksaa kirja ennakkohinnalla. Tämä johti siihen, että meille tuli kirjeitä, puheluita, sähköposteja ja kävijöitä jatkuvana virtana. Loppujen lopuksi kirjoja varten oli noin 12500 valokuvaakin, kymmenisen vuotta myöhemmin. Tietokonesukupolvi on lähettänyt tietonsa verkkosivujemme lomakkeiden kautta ja valokuvansa usein sähköpostin liitteenä. Kävijöiden valokuvat skannasimme suoraan tietokoneen muistiin.
Pääasiassa tutkimuksistamme, eri historiateoksista ja sukulaisilta saadusta informaatiosta rakensimme tietoihimme perustuvan sukukirjan, joka pohjaa aikakauteensa – ei arveluihin, ennakkoluuloihin tai muihin kliseisesti käytettyihin, suorastaan vääristeltyyn totuuteen. Omia tekniikoita täytyi kehittää mm. puolisoiden sukujen tietojen ja sukulaissuhteiden esittämiseksi. Eri vaiheissa on poikamme Matti huolehtinut tietokoneiden muistien laajennuksista ja uusien tietokonesukupolvien sekä useiden oheislaitteiden hankkimisesta. Myös ATK-ohjelmistoja on pitänyt hankkia ja meidän opetella niiden käyttö. Taittaminen oli monipolvinen työ. Kirjojen tiedot on naputeltu ensiksi sukututkimusohjelmaan ja skannatut valokuvat johonkin kuvaohjelmaan, jossa mm. vaurioituneita kuvia on korjailtu. Sukututkimusohjelmasta tiedot vietiin tekstinkäsittelyohjelmaan, jossa tehtiin käsikirjoitukseen lisäyksiä ja monenlaisia muotoiluja sekä korjattiin ohjelman huomaamat virheet. Sivumäärää yritettiin tässä vaiheessa supistaa kaikin tavoin paitsi kirjasinta pienentämällä. Ennakkovedokset sukulaisille lähetettiin usealle sukulaiselle yleensä sähköpostin liitteenä. Tekstinkäsittely-ohjelmasta kirjan tiedot siirrettiin julkaisuohjelmaan.
Julkaisuohjelmassa tiedot ensiksi muokattiin rivi kerrallaan Näiden määrittelyjen jälkeen tulostimme tekstit ja Marja-Leena aloitti ensimmäiset oikoluvut. Sitten tekstiin liitettiin kuvamateriaali teksteineen. Teimme kirjat valmiiksi kuvineen kaikkineen kirjapainoon vietäessä – muuten hinta olisi noussut aivan järjettömäksi. Kuvien lisäämisen jälkeen Marja-Leena oikoluki sivut taas sitä mukaa, kun niitä valmistui. Tämän kokoisten kirjojen kohdalla pitää lopussa huomata sivumäärän olevan 16 jaollinen eli kirjapainon käyttämälle arkille sopiva. Kun se ei kuitenkaan ole 16 jaollinen, niin olemme kirjan loppuun lisänneet mielenkiintoisia suvun valokuvia. Kun kirja oli viety painoon, sitten vaan kiireesti valmistelemaan sukulaisille yhdessä kirjojen mukana lähetettäviä kirjeitä mahdollisine uusine kyselyineen seuraavaa osaa koskien. Painotyö vei parisen kuukautta. Kirjapainossakin käytiin vielä oikolukemassa kirjat viimeisen kerran.
Tämä on lyhyt selostus hyvin monia vaiheita ja vaikeuksia sisältäneestä työstä, johon piti usein luoda omat metodit. Lopputuloksena oli kuitenkin yli viisitoistatuhatta lapsiperhettä sisältävä tietokirja suvusta.
3. Mitä Forssa merkitsee Sinulle?
Forssa merkitsee minulle Lounais-Hämeen keskiötä. Tämä Lounais-Hämeen alue käsittää Forssan, Tammelan, Jokioisten, Humppilan, Ypäjän, Someron ja Urjalan. Olen asunut Humppilassa 1946-47, Jokioisilla kolmella kylällä 1948-1963, Vaulammilla maapaikkamme oli Ypäjän rajalla, lukioluokat kävin Urjalassa ja synnyin Koijärvellä Mäntylän pirtissä kuten isäni, mutta silloin vuonna 1919 Kojo kuului vielä Tammelaan. Parinkymmenen vuoden kiertolaiselämän jälkeen palasimme vuonna 1984 seudulle, Forssaan. Forssan seudun historia on kiehtova ja minulle tärkeä. Kehräämö- ja kutomoalueen sekä torinseudun, koko keskustan säilyttäminen ja kohentaminen, ovat nostaneet Forssan uuteen kukoistukseen kuten itse patruuna A. W. Wahren aikanaan. On ollut onni saada kirjoittaa myös Forssan ja forssalaisten vaiheista ja tällä saralla löytyy vieläkin potentiaalia. Tämä kaunis kaupunkimme merkitsee meille kotipaikkaa ja myös kirjallista kotia.
Paimenessa ja presidentinlinnassa, eli, Urjalan Tolvan suku
Järvinen Sulo
- 1997 (Omakustanne)
- Forssa
- sukututkimus,
Kirjailijan tuotantoa Louna-kirjastoissa.
Kirjallinen tuotanto
Paimenessa ja presidentinlinnassa, eli, Urjalan Tolvan suku 1-7. Omakustanne (1997, 2000, 2002, 2003, 2004, 2006)
Kokkojoen ja Holstin väkeä: esipolvet, jälkipolvet, hakemisto, sukupuu (liite) (Omakustanne, 2012)
Sulo Järvisen valitsema katkelma teoksesta Paimenessa ja presidentinlinnassa eli Urjalan Tolvan suku (1997-2006).
- Taulu 83 -
5. sukupolvi
Stenberg, Juho Sipi (taulusta 25. Isä: Stenberg, Anders) s. 19.11.1815 Tampere. k. 02.07.1895 Tammela (sydänhalvaus), haudattu Tammela. Torppari.
Juho Sipi kastettiin Tampereen tuomiokirkossa. Hän lienee jo lapsena oleillut Tammelan Teurolla isänsä kotona, mutta vuonna 1827 hän muutti ottolapseksi sedälleen Jaakolle, joka oli setämiehenä Tuomolassa. Jaakolla ja hänen ensimmäisellä vaimollaan ei ollut omia lapsia. Juho Sipi kävi sitten rippikoulunsa Tammelassa. Hän avioitui 1843 3. serkkunsa Anna-Stiina Seppälän kanssa, jonka perhe oli Tuomolan syytinkitorpassa Seppälässä. Nuoripari asui ensin Seppälän torpassa, mutta 1847 teki Juho Sipi kontrahdin Myllykylän Isomäen Koiviston torpasta. Torppaa sanottiin myös Koivulaksi ja vaimon vanhemmat siirtyivät myös vävyn luo 1855. Stenbergit muuttivat 1871 takaisin Seppälän torppaan. Tällöin Juho Sipillä oli jonkin aikaa Tuomolan tila vuokraviljelyssä, ilmeisesti Yli-Tuomolan puoli, jonka isännäksi tullut pietarsaarelainen rakennusmestari Matti Sandbacka laittoi rakennuksia kuntoon ja opetteli isännän tavoille. Juho Sipin avioiduttua Kuhalan Yliskylän talollisen lesken kanssa 1874, muutti pari Yliskylään 1879. Forssasta aitiopaikalta Tampereen poika seurasi suuren perillisjoukkonsa vaiheita elämän ihmeellisissä ympyröissä. Sukuhaarat ovat Pispansaari, Koivula, Seppälä, Ali-Lekkala, Sjöman, Stenberg, Sarin ja Salmi.
Puolisot:
1) Stenberg, Anna-Stiina (o.s. Seppälä) s. 15.06.1823 Tammela. k. 04.04.1873 Tammela (rintakuume), haudattu Tammela. Vihitty: 13.07.1843 Tammela.
Anna-Stiinan äiti oli Uudenkylän Mikkolasta ja isä Tuomolan sepän poika. Seppälän torppa oli ollut ainakin vuodesta 1783, jolloin Antin isä seppä Juha Matinpoika oli saanut torpan paikan ilmeisesti perintönä. Anna-Stiina sai kymmenen lasta, joista yhdeksän jatkoi sukua. Pienin lapsista oli kuuden äidin kuollessa.
Isä: Seppälä, Antti (Juhanpoika) s. 1785. Torppari.
Äiti: Seppälä, Katariina (o.s. Mikkola) s. 1794. Vihitty: 1821.
Lapset:
1) Karoliina (katso taulu 269) s. 31.01.1845 Tammela.
2) Maria Liisa (katso taulu 270) s. 04.10.1847 Tammela.
3) Amanda (katso taulu 271) s. 16.11.1849 Tammela.
4) Juho (katso taulu 272) s. 28.01.1852 Tammela.
5) Kustaa s. 20.05.1854 Tammela. k. 13.09.1857 Tammela (punatauti), haudattu Tammela.
6) Vilhelmiina (katso taulu 273) s. 20.10.1856 Tammela.
7) Kalle (katso taulu 274) s. 23.11.1858 Tammela.
8) Serafia (katso taulu 275) s. 30.09.1860 Tammela.
9) Kustaa Aadolf (katso taulu 276) s. 09.09.1862 Tammela.
10) Jaakko (katso taulu 277) s. 05.03.1867 Tammela.
2) Stenberg, Heta (ent. Yliskylä, o.s. Harvia) s. 29.09.1827 Jokioinen. k. 01.01.1884 Tammela (kihti), haudattu Tammela. Vihitty: 13.01.1874 Tammela.
Hetan isä oli Jokioisten Niemen kylän Tuomolasta ja äiti Vaulammin Harvialta. Äidin isä kuoli 1829 ja Hetan isästä tuli Harvian talollinen. Isä kuoli ja äiti avioitui Kaapo Mattilan kanssa. Näiden jälkeen Harviaa isännöi Hetan sisar miehineen. Heta meni naimisiin 1854 Tammelaan kuuluneen Kuhalan kylän Yliskylän ½ manttaalin talon isännän kanssa. Heta jäi leskeksi 1868. Kaksi leskeä sitten vietti yhdessä elämänsä ehtoota.
Isä: Harvia, Matti (o.s. Tuomola) s. 1793. k. 1835 (ummetus). Talollinen.
Äiti: Harvia, Liisa (Antintytär) s. 1800. Emäntä.