Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

Santasalo TapaniKuvan omistaja : Tapani Santasalo

Santasalo Tapani

  • s. 12.05.1927 Helsinki
  • Diplomi-insinööri
  • Eläkeläinen

 

Esittely

Omakustanteessa Kukonpolkua pitkin : kertomus Tammelan Linikkalan Saksan ja Järvenpään Tapanin talojen elämästä entiseen aikaan (1996) Tapani Santasalo on tutkinut äitinsä suvun, Tammelan Linikkalan Saksan suvun vaiheita. Työn kuluessa hän toteaa tulleen yllätyksellisesti esille, ettei sama Saksan suku olekaan jatkanut Saksan talon omistajana 1200-luvulta 1900-luvulle, vaan löytyi uusia suvun haaroja. Teoksensa esipuheessa Santasalo toteaa edelleen:

-- näin tästä kertomuksesta olikin tuleva osaksi kertomus Saksan talosta ja sen muinaisista omistajista ja isännistä, ja osaksi kertomus siitä Saksan suvusta, johon itse äitini puolelta kuulun. Kun edelleen totesin, että Saksan suvun tapahtumat 1800-luvulta alkaen monin mielenkiintoisin tavoin liittyvät Tammelan Järvenpään kylässä sijaitsevaan Tapanin taloon sekä myös verisitein Tapanin sukuun, tuli tämä talo ja suku myös mukaan tähän kertomukseen.

Tutkiessaan Tammelan Linikkalan Saksan suvun vaiheita Tapani Santasalo sai käsiinsä nipun vanhoja kirjeitä, jotka osoittautuivat niin kiinnostaviksi, että hän halusi ehdottomasti julkaista ne. Kirjeissä vuonna 1903 Amerikkaan lähtenyt Erland Saksa pitää yhteyttä kotiväkeensä, erityisesti veljeensä Kaarloon. Kirjeistä välittyy värikkäästi Erlandin monivaiheinen siirtolaiselämä. Myös Kaarlon elämän vaiheet ovat seurattavissa. Vuonna 1994 Tapani Santasalo toimitti Kaarlo Saksan ja hänen veljensä Erlandin kirjeet Terveisiä Lande veikolta –teokseksi.

TuotantoOtteita

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy