Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

Huttu KalervoKuva: Ilkka Kononen

Huttu Kalervo

  • s. 22.09.1941 Kuhmoinen
  • YM
  • eläkeläinen
  • Asunut seutukunnalla vuodesta 1981

 

Esittely

Forssan entinen kirjastotoimenjohtaja Kalervo Huttu on eläkkeelle siirryttyään julkaissut kaksi teosta: historiikin forssalaisesta veneseurasta sekä forssalaisen liikemiespariskunnan Sirkka ja Kasper Lindholmin tarinan.

Kalervo Huttu kertoo kirjeessä seuraavaa:

Mistä idea kirjoittamiseen tuli?

Molemmat teokseni ovat tilaustöitä. Aloitteentekijä ja ideoitsija oli molemmissa julkaisuissa tilaaja. Forssan veneseura Riento oli hyvin aikaisin liikkeellä ottaessaan yhteyttä joskus vuonna 2000 ja ehdottaessaan 75-vuotisjuhlajulkaisun laatimista. Seuralla oli huoli muistitiedon häviämisestä, kun veteraanien rivit vuosi vuoden jälkeen harvenivat. Lions Club Forssa / Kuhan piirissä oli koettu samantapainen huoli, kun Sirkka ja Kasper Lindholmin vielä henkilöinä muistavien joukko pieneni. Aikatalu oli Lindholmien muistojulkaisun osalta aivan toinen, muutama kesäkuukausi, mutta hankkeeseen saattoi ryhytä, koska aineistoa oli kerätty valmiiksi kansiokaupalla.

Millainen kirjan valmistumisprosessi oli?

Oman vähäisen kokemukseni mukaan kirjoitusprosessi on aluksi kaaos, vaikka apuna olisi etukäteen laadittu jäsentely. Jossakin vaiheessa aineistosta kaivettu materiaali alkaa hahmottua kokonaisuudeksi, jota voi kasvattaa ja hioa. Hioa loputtomiin, jos aikaa on. Veneilyn parissa aikaa oli vuosia, autokaupan parissa tuskin ollenkaan. Kummassakin tapauksesssa jostakin ilmaantui kiire viimeisiksi päiviksi ennen painoon menoa. Laadin molemmat teokset kokonaistoimituksina eli painovalmiina aina kuvitusta, taittoa ja kansien grafiikkaa myöten. Siinäkin suhteessa molemmat tilaukset olivat varsin opettavaisia työkokemuksia.

Miten Forssa vaikutti kirjoittamiseesi tai ilmenee teoksissasi?

En osaa sanoa, miten Forssa olisi vaikuttanut kirjoittamiseeni tai miten se ilmenisi historiikkiteksteissäni, mutta se on selvää, että olen ollut saavana osapuolena näissä kirjoitushankkeissa monella tavalla. Julkaisun fyysisen tekemisen ohella molemmat tilaukset syvensivät tietämystäni Forssasta ja sen lähimenneisyydestä äsken eläneiden ja vielä elävien henkilöiden kautta. Uudenkylän ruutukaava sai uutta sisältöä, kun pääsi tarkastelemaan vaikkapa J.W. Filpun veneilyharrastusta ja sen taustoja. Samaan tapaan kaupunkikuvan muutos Loimijoen toisella puolella Hämeentien varrella henkilöityy joiltakin osin Kasper Lindholmiin.

Mitä Forssa merkitsee sinulle nykyään?

Mitä Forssa merkitsee minulle nykyään oltuani eläkkeellä kaupungin palveluksesta jo useita vuosia? Mieleen nousee väkisin sana "monivammainen" ja yritän miettiä, mikä ilmaisu kuvaisi parhaiten henkilöä, jonka osaksi on tullut syntyä yhtäällä ja asua ja toimia sen jälkeen vähän siellä sun täällä, pisimpään kuitenkin Forssan seudulla. Arvostan sitä piirrettä, että ihminen on voinut kasvaa ja juurtua jossakin pysyvässä ympäristössä aikuisuuteensa asti. Että hän on kotoisin jostakin. Toki oma viehätyksensä on siinäkin, että voi tuntea kotoisaksi Kainuun tai Keski-Suomen murteen, ei säikähdä savon kieltä tai voi vain muistella Sunilan sellutehtaan hajuja sumuisena talviaamuna Otsolan suoralla. Vammoja tai ei, muttta ehkä niistä johtuu, että ei voi aivan satanen lasissa surra menetettyä piparkakkutaloa tai torjua torin laidan tyhjää kahvilarakennusta.

TuotantoOtteita

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy