Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

Uusi-Hakimo LauriKuvan omistaja : Lauri Uusi-Hakimo

Uusi-Hakimo Lauri

  • Pakinoi nimellä Tarhuri
  • s. 06.05.1930 Ähtäri
  • k. 19.2.2018 Forssa
  • VTM, Helsingin yliopisto
  • Kansalaisopiston rehtori (ent.), opetusneuvos 1988
  • Asunut Forssassa vuodesta 1959

 

Esittely

Forssan kansalaisopiston rehtorina toimineen Lauri Uusi-Hakimon kirjailijaura alkoi esikoisromaanista Isältä pojalle (1974). Uusi-Hakimo kertoo kirjailijanuransa alusta seuraavasti:

Onneksi minulla oli luova ympäristö. Kansalaisopistossa minun piti iltaisin esitellä kirjoja ompeluseuran naisille. Niitä luentoja valmistellessa tuli pakostakin tutustuttua kirjallisuuteen. Harrastin kirjallisuutta kyllä itsekin. Kirjoittaminen ikään kuin veti mukaansa.

Lähetin esikoisteokseni suoraan kustantajalle ilman mitään esilukijoita, ja sain hyvää palautetta. Isältä pojalle voitti Maaseudun murros –kirjoituskilpailun, johon osallistui 150 muuta romaanikäsikirjoitusta. Siitä voitosta se kirjoittaminen sitten lähti vauhtiin, tuli romaani vuodessa.

Kirjoittamisprosessiaan Uusi-Hakimo kuvaa yksinkertaiseksi.

Kirjoitan nopeasti, enkä juuri muokkaa kirjoittamaani. Kustantajani sanoi minulle joskus, että älä vain kerro kenellekään, että kirjoitat romaanisi vain kerran. Nykyään romaanin kirjoittaminen taitaa olla kovaa sorvaamista.

Myöhemmin, kun proosamarkkinoilla oli tungosta, siirryin kirjoittamaan näytelmiä. Näytelmiä onkin tullut kirjoitettua paljon, monet niistä tilaustöinä harrastajateattereille.

Vuodesta 1959 Forssassa asunut Uusi-Hakimo luonnehtii suhdettaan Forssaan näin:

Olen kirjoittanut kaikki romaanini Forssassa, mutta ne sijoittuvat yhtä lukuunottamatta lapsuuteni kotimaisemiin Ähtäriin, Etelä-Pohjanmaalle. Ne ovat eräänlaisia muistikuvia nuoruuden päiviltä. Yksi romaaneistani, Autokauppias, sijoittuu Forssaan. Se on tosipohjainen, ja muun muassa romaanissa esiintyville autoliikkeen johtajalle ja persoonalliselle katsastusinsinöörille löytyy esikuvansa tosielämän Forssasta. 

Forssa on ollut inspiroiva paikka kirjoittaa. Täältä olen saanut aineksia henkilökuviini. Forssa on minulle eräänlainen tukipiste, vaikka juureni ja yhä vielä kesäpaikkani ovat Ähtärissä. Kun pääsin virkaan tänne Forssaan, sanoin, että olen täällä työmatkalla. Mutta tämä työmatka on ollut niin hyvä, etten ole halunnut poiskaan lähteä.

Uusi-Hakimo on toiminut Forssan lehden viikkopakinoitsijana nimimerkillä Tarhuri vuodesta 1979 lähtien. Hän on myös näytelmien lisäksi kirjoittanut viime vuosina useita erilaisten yhteisöjen ja yritysten historiikkeja. Kun häneltä kysyy, aikooko hän jatkaa romaanien kirjoittamista, hän myöntää:

Kyllä minulla on mapillinen muistiinpanoja romaania ja siitä syntyvää näytelmääkin varten. Elelen kuitenkin nyt eräänlaisia poikkeusaikoja, joten julkaisemisesta ei voi sanoa mitään varmaa.


Teoksista

Pojasta ja kesästä sanottua:

Ihmissuhteiden ja perheen arkisten ongelmien myhäilevän ymmärtäväisenä kuvaajana Lauri Uusi-Hakimo on löytänyt yleensä laiminlyödyn, mutta tärkeän alueen kotimaisessa kirjallisuudessa.
-Leo Stålhammar, Suomenmaa

Autokauppiaasta sanottua:

Uusi-Hakimo luo realistisia ja tarkan tuntuisia laatukuvia suomalaisen yhteiskunnan nykytodellisuudesta. -- Romaanit aukeavat yhteiskunnallisista kulminaatioista, ne ovat raportteja murroksista. Yhteisön tragedian voi lukea yksilön kasvoilta.
-Risto Koivisto, Parnasso

Sotatalvesta sanottua:

Ennen muuta Uusi-Hakimon kirja on kertomus kasvusta vastuuseen ja elämän ymmärtämiseen.
-Kaarina Repola, Keskisuomalainen

TuotantoOtteitaLisätietoja

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy