Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

Jaakkola NiiloKuvan omistaja : Juha Jaakkola

Jaakkola Niilo

  • s. 05.08.1904 Ypäjä
  • k. 07.01.2009 Loimaa
  • Oikeustieteen opinnot
  • Varatuomari, pankinjohtaja
  • Asunut Ypäjällä 1904-1920

 

Esittely

Pitkäaikainen loimaalainen vaikuttaja, Loimaan Säästöpankin entinen toimitusjohtaja Niilo Jaakkola ehti eläkeiässä omistautua rakkaalle harrastukselleen, sukututkimukselle. Vuonna 1994 julkaistiin hänen teoksensa Jaakkolan talon ja sitä hallinneen suvun vaiheista Perttulan kylässä Suur-Tammelassa (nyk. Ypäjän kunnassa) 1539-1994.

Niilo Jaakkolan poika Juha Jaakkola kertoo isänsä suhteesta Lounais-Hämeeseen seuraavasti:

Ypäjällä isä ei varsinaisesti asunut kuin lapsuutensa. Kotoa käsin hän kävi keskikoulun Loimaalla 1916-1921. Ylioppilaaksi hän pääsi Hämeenlinnan lukiosta 1924. Sen jälkeen hän asui opiskeluvuodet Helsingissä ja sitten Loimaalla 1937-2009. 

Kuitenkin Ypäjä ja lounaishämäläisyys yleensä olivat hänelle tärkeitä, kuten tulee esille sukuhistoriasta. Perheemme vietti Ypäjällä Koskenkankaan tilalla kaikki kesät 1950-luvun alusta 1960-luvun puoliväliin, jolloin siskoni Riitta otti tilan haltuunsa. Isä perehtyi huolella maatalouteen ja metsänhoitoon, hän teki vapaa-aikanaan mielellään heinätöitä ja muita peltotöitä. Isän sisarukset asuivat Ypäjällä, joten sukujuhlia oli useasti. Vanhemmiten, ostettuaan tilan itselleen sisareltani, isä viihtyi taimikonhoitotyössä vesuri työkalunaan, hän käytteli myös moottorisahaa voimiensa mukaan. Luonnosta hän sai innoitusta.

Isä oli opiskeluvuosinaan perustamassa Helsingin Yliopiston Hämäläisosakuntaa ja oli muutenkin aktiivinen ylioppilaspoliitikko. Tulisieluisena hämäläisosakuntalaisena hän oppi jo nuoruudessaan arvostamaan sukujuuriaan. Hän piti tärkeänä talonpoikien taistelua perintötilojensa puolesta kartanonherroja vastaan.

TuotantoOtteita

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy