Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

Kajarto SuomaKuvan omistaja : Hilkka Kajarto

Kajarto Suoma

  • s. 21.04.1911 Tammela
  • kotiäiti
  • Asunut Forssassa vuoteen 1933 asti

 

Esittely

Suoma Kajarton lapsuudenkoti oli Tammelan (nykyisin Forssan) Uudessakylässä. Vuonna 1933 hän muutti perheineen Loimaalle, jossa asui kuolemaansa 1989 asti.

Suoma Kajarron tytär Hilkka Kajarto kokosi ja julkaisi vuonna 2006 omakustanteena äitinsä muistelmat Lapsena ollessain : muistoja viime vuosisadan alun Forssasta. Teoksessa 1900-luvun alun Forssa näyttäytyy lihakauppiasperheen lapsen silmin.

Hilkka Kajarto kertoo äidistään näin:

Suoma Kajarto eli turvallisen lapsuuden liikemiesperheen tyttärenä Forssan, silloisen Tammelan, Uudessakylässä. Hän avioitui 18-vuotiaana Tammelan Susikkaalta kotoisin olevan Eino Kajanderin, myöhemmin Kajarto, kanssa ja sai kaksi lasta, tytön ja pojan. Vuonna 1933 perhe muutti isän työn takia Loimaalle. Suoma Kajarto eli kotiäitinä. Hän harrasti lukemista ja piti eniten elämäkerroista ja matkakertomuksista. Perhe kävi usein Forssassa ja Tammelassa sukulaisia ja ystäviä tapaamassa. Sairastuttuaan reumaan ja liikunnan käytyä vaikeaksi, kirjojen merkitys korostui Suoma Kajarron elämässä. Ja koska hän oli taitava käsistään, hän teki laajan kokoelman naivistisia kipsiveistoksia. Osa kokoelmasta on yhä Hilkka Kajarron omistuksessa, pari veistosta Loimaan kaupungin julkisissa tiloissa. Kolmen viimeisen elinvuotensa aikana hän alkoi kirjoittaa lapsuudenmuistojaan viime vuosisadan alun Forssasta.

TuotantoOtteita

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy