Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

Tapiola HannuKuvan omistaja : Hannu Tapiola

Tapiola Hannu

  • s. 24.04.1939 Porvoo
  • FM
  • Kaupunginjohtaja

 

Esittely

Tampereella asuva, Kotkan kaupunginjohtajana toiminut Hannu Tapiola julkaisi vuonna 2005 teoksen Erkki Liikanen : Evakkoreki-Eki. Viihteen ja musiikin monitoimimies Erkki Liikanen vietti nuoruutensa Kotkassa. Vuonna 1966 hän muutti Forssaan liityttyään Rauno Lepistön orkesteriin. Erkki Liikanen asuu nykyisin Tammelassa.

Hannu Tapiolan kirjehaastattelu:

Mistä idea kirjoittamiseen tuli?

Pienessä kotkalaisseurassa sukeutui keskustelu Erkki Liikasesta. Tultiin siihen tulokseen, että hänen uraansa ei ollut kiinnitetty riittävää huomiota. Syntyi ajatus, että Ekistä pitäisi tehdä musikaali tai kabaree. Ekin monipuolisuudesta oltiin selvillä, mutta kokonaiskuvaa hänen tekemisistään ei ollut. Olin juuri jäänyt eläkkeelle. Tutkintoni pääaineena oli historia, joten arvelin sen antavan pohjaa työlle. Ajatus siitä, että kirjoittaisin elämäkerran viihdetaiteilijasta, tuntui kiehtovalta. Kirja tuli, mutta musikaalia ei kukaan ole vielä tehnyt.

Millainen kirjan valmistumisprosessi oli?

Käytettävissä oli Ekistä tehtyjä lehtihaastatteluja. Ne auttoivat ajoittamaan tapahtumia ja sisälsivät kommentteja, joita oli esitetty aidosti tietyssä tilanteessa ilman jälkiviisautta. Haastattelin useita kertoja Ekiä. Nauhoista kertyi toista sataa konekirjoitusliuskaa. Kun Eki aina välillä kertoi juttuja, otin myös niitä mukaan kirjaan. Ajattelin, että ne toimivat tavallaan ”Ekin äänenä”. Vaikeinta oli aluksi löytää selkeä jäsennys moneen suuntaan polveilevasta aineistosta.

Miten Forssa ja Tammela vaikuttivat kirjoittamiseen ja ilmenevät teoksessa?

Ekin haastattelut tehtiin hänen kotonaan Tammelan kunnan Hykkilän kylässä. Kirjassa on myös lyhyt kuvaus Ekin elinympäristöstä otsikolla ”Arkipäivä Hykkilän kylässä”. Myös Forssaa käsitellään. Eki kuvasi eräässä lehtihaastattelussa muuttamistaan Forssaan sanomalla, että hän tuli Kotkasta ”kolistellen rumpuja”. Lounais-Hämeen musiikkielämä tulee muutenkin esille kirjassa. Ekihän osallistui mm. Lounais-Hämeen musiikkipäivien oopperaesityksiin. Hän lauloi myös kirkossa, joten kysymys ei ole vain kevyen musiikin taitajasta.

Lyhyt kuvaus teoksesta

Pidän kirjoittamaani kirjaa Erkki Liikasesta elämäkertana. Se on laajuudeltaan noin 200-sivuinen. Kirjassa on melko runsas kuvitus. Kirjan tekeminen oli hauskaa. Toivottavasti yhden suomalaisen viihteen ikonin henkilökuvasta välittyy jotakin karjalaispojan välittömyydestä ja siitä miten hän – käyttääkseni hänen omia sanojaan – maaseudun miehenä juurtui Tammelaan.

TuotantoOtteita

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy