Lounakirjailijat - Lounais-Hämeen kotiseutukirjailijat -tietokanta

Kirjailijat

 

Mali Turkka

  • s. 18.01.1956 Forssa
  • Kasvatustieteiden yo
  • Viihdetaiteilija

 

Esittely

Hullunkurinen suku (2003) on forssalaisen sanoittajana tunnetun Turkka Malin ensimmäinen proosateos. Se on erään “hullunkurisen suvun” tarina hullunkurisessa pikkukaupungissa, joka tuntee nimen Forssa. Henkilögalleriassa vilisee mm. Keinosiementäjä, Sinuhe, Nonna, Appiukko, Pikkuliina ja Ufomies.

Turkka Mali kertoo teoksensa syntyprosessista seuraavaa:

Kirjan kirjoittaminen oli alun perin kustantajan idea. Hän oli lukenut Forssan lehteen kirjoittamiani pakinoita, ja hän ehdotti, että kirjoittaisin kokonaisen kirjan.

Turkka Malin isoäiti oli kirjakauppias, ja häneltä Mali onkin saanut kiinnostuksensa kirjoihin ja kipinän kirjoittamiseen.

Sain idean, että kirja voisi lähteä liikkeelle edesmenneen isoäidin Immin kirjeestä, jossa hän pyytää minua laittamaan suvun hullunkurisimmat jutut kansien väliin. Tämän alkuidean jälkeen kirjoittaminen oli helppoa ja suht nopeaa. Laulujen sanoituksia kirjoittaessa on tottunut kirjoittamaan nopeasti, kunhan on ensin visio valmiina. Kirjoitin kirjaa mökillä vain koira seuranani parin viikon ajan yötä päivää. Prosessi oli mielenkiintoinen, mutta myös raskas.

Kysymykseen siitä, kuinka forssalaisuus on vaikuttanut kirjoittamiseen, Mali vastaa näin:

Forssalaisuus on antanut minimalistisen näkökulman kirjoittamiseen. Koska tämä on pieni paikka ja kaikki tuntevat toisensa, ei kirjoittaessakaan tule lähdettyä suureellisesti syleilemään maailmoja. Haluan sanoa asiat niin kuin ne ovat, yksinkertaisesti.

Forssa on minulle henkinen koti. Olen asunut täällä koko ikäni, ja silloinkin, kun olin seitsemän vuoden ajan töissä Helsingissä, tulin aina illaksi kotiin Forssaan. Vaikka pieni paikkakunta voi joskus olla ahdistavakin, Forssa muodostaa minulle tärkeän turvaverkon. Forssalaiset huolehtivat minusta!

Tulevaisuuden haaveet Turkka Malilla ovat selkeät:

Haluan tulevaisuudessa kirjoittaa kunnon kirjoja, tulla ”kunnon” kirjailijaksi.


Turkka Mali on monipuolisimpia ja tuotteliaimpia sanoittajia Suomessa. Hänen nimissään on Teostossa noin 3 000 laulua. Mali on sanoittanut muun muassa sellaiset kappaleet kuin Täällä pohjantähden alla, Enkelin silmin, La dolce vita, Kirje ja Kerran.

Palkinnot:

Kullervo Linna -palkinto vuonna 2000.

TuotantoOtteitaLisätietoja

« Takaisin

 
 
 
login Synergia Foxy