Sisältöön »
Tekstikoko Suurenna fonttikokoa

« Kirjailijat

Heikkilä Teuvo

Heikkilä Teuvo

  • Pakinoinut Forssan Lehdessä nimillä Jokelaska ja Anttoo
  • s. 11.07.1930 Koijärvi
  • k. 8.12.2018
  • peruskoulun luokanopettaja ja koulunjohtaja
  • Asunut Forssassa vuodesta 1963
  • Kuvan omistaja : Teuvo Heikkilä

Esittely

Forssalaisen pakinanikkarin Teuvo Heikkilän kirjoituksia Jokelaska ja Anttoo –nimimerkkien takaa saattoi lukea Forssan Lehdestä 36 vuoden ajan, vuosina 1964−2000. Valikoima Jokelaskan pakinoista koottiin yksiin kansiin vuonna 1997. Seitsemän leivän uuni: Jokelaskan pakinoita Forssan Lehdessä sisältää kotiseutukeskeisiä pakinoita, joissa on ajankohtaisten aiheiden kera myös historiaa seassa. Muutama pakinoista on kirjoitettu vorssan murteella. Jokelaskan vinjetti on Pentti Hammarbergin käsialaa. Muut piirrokset on tehnyt Jukka-Pekka Roisko.

Lyhyessä haastattelussa Heikkilä kertoo pakinakokoelman synnystä:

Tämän kirjan kokoaminen ei ole lähtenyt minusta vaan vuonna 1997 Forssan Seudun Osuuspankin silloinen johtaja Seppo Jokinen esitti ajatuksen pakinakokoelmasta. Sen nimeksi tuli Seitsemän leivän uuni ja kustantaja oli edellä mainittu pankki, joka jakoi kirjaa henkilö- ja hallintokunnilleen joululahjaksi. Sitten hän otti kirjasta tietyn painoksen ja antoi loput Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistykselle mahdollista myyntiä varten. Tämä on siis hyvän ystävän aikaansaannos.

Kirjoitusprosessista hän kertoo:

Tekstiä syntyy nopeasti, jos aihe on sytyttävä. Muussa tapauksessa lukija kyllä huomaa mikäli aihe ei ”polta” kirjoittajaa.

Pakinat kertovat kirjoittajan omasta elinympäristöstä, sen tapahtumista, matkoista ja sattumuksista. Ensimmäiset jutut olivat lähinnä sanaleikittelyä, myöhemmissä on enemmän asiaa. Kotiseutuhistorialla on pakinoissa merkittävä osuus.

Pakinakokoelmassa on vaan murto-osa Heikkilän kirjoittamista pakinoista, mutta näillä näkymin jatkoa kokoelmalle ei ole luvassa.

Kielteistä palautetta ei ole tullut juurikaan, myönteistä kylläkin. Toisaalta on tärkeätä, että kaikenlaista palautetta annetaan. Niistä oppii ja kertovat ne senkin, että juttuja yleensäkin luetaan. Itsetuntoa hyväilee, kun vieläkin kysellään: Miksi et enää kirjoita?

Minulla on 1363 juttua tehtynä 36 vuoden ajalta. Ne ovat kaikki kyllä tallessa, mutta puhetta uudesta kokoelmasta ei ole ollut.

Heikkilä sanoo seuraavansa edelleen mitä Forssan Lehden pakinarintamalla tapahtuu:

Luen pakinoita edelleen Forssan Lehdestä, Konosen, Malin, Tumpin, Uusi-Hakimon pakinat. Poliittisia pakinoita en juurikaan lue. Politiikka on politiikkaa.

Tuotanto

Esitellyt teokset

Heikkilä Teuvo

Seitsemän leivän uuni: Jokelaskan pakinoita Forssan Lehdessä

Heikkilä Teuvo

  • Julkaisuvuosi: 1997 (Forssan Seudun Osuuspankki)
  • Paikkakunnat: Forssa
  • Avainsanat: murteet, pakinat

Kirjailijan tuotantoa Louna-kirjastoissa.


Kaunokirjallisuus

Seitsemän leivän uuni: Jokelaskan pakinoita Forssan Lehdessä (Forssan Seudun Osuuspankki, 1997)

Lukuisia kirjoituksia myös Lounais-Hämeen Joulu-julkaisuissa (Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys)

Artikkelit

Forssan kaupungin mieskuoro 1956-1970 (Kirj. Teuvo Heikkilä, Pauli Virtanen, Aarne Aartio, Aimo Koivula ja Lauri Karento) (Forssan kaupungin mieskuoro, 1970)

Hetkiä Emma Vilhelmiina Johanssonin elämässä
antologiassa Pumpulienkeleitä ja arkielämää (toim. Anneli Maunula) (Työväen Sivistysliiton Lounais-Hämeen Opintojärjestö ry., 1981)
Kojon koulu 100 v.: 1.9.1883 - 1.9.1983: historiikki (Forssan kaupunki, 1983)

Forssan Opettajain Ammattiyhdistys 1974-1984 (Forssan Opettajain
ammattiyhdistys, 1984)

Katsaus kirjastotoimintaan Forssassa 1866-1986 (Forssan kaupunki, 1987)

Koijärven Kunto 1937-1987 (Voimistelu- ja urheiluseura Koijärven Kunto, 1987)

Kojon Nuorisoseura 1917-1987 (Kojon Nuorisoseura, 1988)

Tammelan sankarivainajat 1939-1945: isänmaan puolesta (Tammelan sotaveteraanit, 1994)

Koijärven seurakunnan historia (Kirjoittajat: Juha Alhainen, Risto Heikkilä, Teuvo Heikkilä, Aimo Honkasalo, Riku Honkasalo ja Sirkka Juhala) (Koijärven seurakunta, 1994)

Forssan sankarivainajat 1939-1944 (toim. Heikkilä) (Forssan Sotaveteraanit Ry., 1996)

Minun Forssani: lehdissä julkaistuja muistelmia vuosien varrelta (kirjoittanut Eelis Suominen, toim. Teuvo Heikkilä) (Forssan seudun osuuspankki, 1997)

Forssan sotaveteraanit 1966-1997 (Toimituskunta: Valto Anttila, Teuvo Heikkilä, Veikko Järvinen et al.) (Forssan Sotaveteraanit Ry., 1998)

Minun sota-aikani (toim. Heikkilä) (Forssan Aikuisopisto ja Forssan Sotaveteraanit Ry., 1999)

Juhalan suvun eväitä (toim. Heikkilä) (Juhalan sukutoimikunta, 2001)

Puuroksia Juhalan suvun myllystä (toim. Teuvo Heikkilä) (Juhalan sukutoimikunta, 2005)

Juhalan suvun esineitä ja asioita (toim. Teuvo Heikkilä) (Juhalan sukutoimikunta, 2013) 

Otteita

Ote teoksesta Seitsemän leivän uuni (1997)

Vorssalaisuudesta vielä kerran

Vorssalaisuus erroo helsinkiläisyyrestä siinä, kun täällä ei o metroo, metrotoimikuntaa eikä metroasemia, vaikka hyvin ussein tuntuu siltä että o. Karut avataan järjestyksesä postilaitos, telehallitus, sähkölaitos, viämäri- ja vesijohtolaitos. Ja ku kaikki o taas kertaaltiis saatu muuratuks umpeen ja asvaltti päälle, niin si katu revitään kaukolämmitystöitä varten. Karut o vuaroin ykssuuntasia, vuaroin kakssuuntasia ja kuapat keskellä katua suunnattomat.

Vorssalaiset kuuluu monneen yhristykseen ainaki kuuteen. Neljäsä ollaan mukana sillai, että maksetaan juur ja juur jäsenmaksu, mutta sihen asian harrastus si loppuuki. Napistaan jatkuvasti, ettei virma järjestä ikinä mittään. Jäsenmaksut se vaan kerrää uskollisesti. Parin yhristyksen kokouksissa käyrään, ku naapuri tarjoo kyyrin. Niisä ollaan si mukana puheenjohtajan ja sihteerin lisäks tekemäsä seuraavalle toimintakaurelle kauheita päätöksiä, joita tosin ei o tarkotuskan toteuttaa. Mutta lehteen tullee mojova uutinen kamalan virkeestä yhristyksestä.

Vorssalaisuuteen kuuluu oleellisena osana se, ettei osallistuta yleishyäryllisiin talkoisiin. Niistä ku nääs ei o ittelle mittään hyätyä. Yksityisiin sen sijjaan osallistutaan ja innokkaasti. Mutta niistähän onkin rahallista hyötyä. Se o ku pistäs rahhaa pankkiin. ”Ku mää autan ny sua sokkelin valusa, nii kai sää autat si mua ku meillä rapataan!” Ja tän päälle nauretaan ja kylvötään ”niin maan perusteellisesti”.