Sisältöön »
Tekstikoko Suurenna fonttikokoa

« Kirjailijat

Niininen Markku

 

  • s. 27.01.1949 Humppila
  • Kansakoulu
  • Eläkeläinen
  • Asuu Humppilassa

Esittely

Niininen kertoo teoksensa Punaiset vastaan valkoiset: kansalaissodan tapahtumat v. 1918 Humppilassa syntyideasta näin:

Idea itsessään on vuosikymmenien takaa. Jo 1960-luvulla kuulin vanhempien ihmisten puhuvan "kapinan ajoista". Myöhemmin aihe tuli itselleni tutuksi kun esim. vuoden 1973 vappuna pidin ensimmäisen puheeni vuoden 1918 punaisten uhrien muistomerkillä. Yleisesti puhuttiin noin 150 uhrista ja siitä että Humppila oli ollut ko. tapahtumissa verrattaessa uhrilukua asukaslukuun aivan Suomen kärkipäässä. Haastattelutyö 1980-luvun alussa lähti liikkeelle sattumoisin kun olin eräissä talkoissa, joissa kasettiradio soitti musiikkia. Paikalle tuli vuonna 1903 syntynyt  Kalle Savikko, joka alkoi kertoa vuoden 1918 ajoista. Kysyin, voinko laittaa nauhoituksen päälle. Ja siitä se lähti. 

Muutamien henkilöiden kanssa mietittiin, ketä muuta voisi aiheesta haastatella. Vuoteen 1984 mennessä olinkin sitten haastatellut 23 henkilöä, kerännyt valokuvia ynnä muuta materiaalia. Tuolloin oli juuri valmistumassa Humppilan työväenyhdistyksen kirja Raivaajan sisulla ja sopuisuudella. Kirjan toimittanut Timo Caven puolestaan haastatteli minua. Lisäksi laadin kirjaan punaisten uhrien luettelon niiden tietojen pohjalta, jotka tuolloin olivat käytettävissä. Sen paremmin oman teoksen kirjoittaminen ei ollut varsinaisesti mielessä, vaikka sitä parissa lehtihaastattelussa lupasinkin.

Kirjan valmistumisprosessia Niininen kuvaa näin: 

Kului yli kaksi vuosikymmentä kunnes aihe nousi taas esille. Pidin vuoden 2008 vappujuhlissa aiheesta luennon. Jatkoin luentoja syksyllä 2010 parina iltana. Em. tilaisuudet paikkakunnalla olivat yleisömenestys. Samoihin aikoihin löytyi osa kevään ja kesän 1918 valkoisten suorittamien kuulustelujen pöytäkirjoista. Näillä pöytäkirjoilla tuli olemaan suuri merkitys itse teoksen valmistumiseen. Lopullisesti kirjan toimittaminen lähti liikkeelle, kun Katja Ojala ja Jari Järvinen lupautuivat kirjoittamaan aineistoa valmiiksi käsikirjoitukseni pohjalta. Työnjako oli: Jari kirjoittaa monikymmensivuisen lähes 150 uhrin luettelon ja Katja puolestaan kaiken muun.

Keväällä 2012 oltiin niin pitkällä, että vappujuhlissa jo jaettiin A4-lehtinen "lyhennelmä valmistumassa olevasta julkaisusta". Talvella 2013 olikin sitten loppurutistuksen aika. Homma oli raskas. Asiaa mahtoi auttaa hyvä hiihtotalvi, sillä olin suksilla 73 päivänä. Painatustyöstä Urjalassa sovittiin alkutalvesta. Vielä piti saada aineisto kirjoitetuksi kirjapainoa varten sähköiseen muotoon, mutta sekin onnistui monien vaiheiden jälkeen. Vappuna 2013 olikin sitten julkaisun esittelytapahtuma työväentalolla. Samana päivänä paikallislehti kirjoitti myös aiheesta. Kiinnostus ylitti kaikki odotukset.

Suhteestaan kotikuntaansa Humppilaan Niininen kertoo:

Noin neljänkymmenen vuoden ajan olen osallistunut täällä yhteiskunnallisiin asioihin. Historiallisesti täällä on tapahtunut mielenkiintoisia asioita. 


 Palkinnot

SAK:n kulttuuritunnustus 


Tuotanto

Kirjailijan tuotantoa Louna-kirjastoissa.


Kirjallinen tuotanto

Punaiset vastaan valkoiset: kansalaissodan tapahtumat v. 1918 Humppilassa (2013) (2. korjattu painos 2015) 

IKL:stä Stalinin vainoihin: Humppilan historiaa 1920-50 luvulle (2015)  

Otteita

Ote teoksesta Punaiset vastaan valkoiset: kansalaissodan tapahtumat v. 1918 Humppilassa

Oriveden taisteluista Nuutti Hakala jatkaa: "Oriveden asemalla oli kaikkein kamalin näky, mitä minä näin. Valkoiset hyökkäsivät punaisten panssarijunaa vastaan, joka antoi mitä kuuluu. Paljon oli valkoisia räätteillään..." myöhemmin Hakala haavoittui käteen ja oli Tampereen Työväentalolla perustetussa sairaalassa. Vallan vaihduttua valkoiset pidättivät hänet ja hän joutui tuomittavaksi. "Oikeudessa tuomari katsoi silmiin, kun oli lukenut tuomion (3 vuotta kuritushuonetta ja 6 vuotta kansallisluottamuksen menetys yli rangaistusajan), että minkälaisen vaikutuksen se minuun tekisi. Mutta minä olin sillä mielellä, että antaa mennä kuinka vaan", Hakala jatkoi.