Sisältöön »
Tekstikoko Suurenna fonttikokoa

« Kirjailijat

Tuominen Alpo

Tuominen Alpo

  • s. 02.04.1940 Loimaa
  • Merkonomi
  • Talouspäällikkö
  • Asunut Forssassa vuosina 1973-1978, Jokioisilla 1978-2003 ja Forssassa jälleen vuodesta 2003
  • Kuvan omistaja : Alpo Tuominen

Esittely

Lounais-Hämeessä jo pitkään asunut Alpo Tuominen on kirjoittanut omakustanneteoksen Kyläkirja Latovainiosta (1999). Hän kertoo paikallishistoriaa koskevan kiinnostuksensa heräämisestä seuraavasti:

Muutin Latovainioon vuonna 1978 Forssasta. En tuntenut ketään täällä ja muutaman vuoden kuluttua minut kuitenkin valittiin Kylätoimikuntaan. Siellä sain kaipaamaani tuntemusta kylän historiaan ja sen asukkaisiin.

Aloin kiinnostua enemmän paikallisesta historiasta, vaikka se paikkakunnalle muuttaneena olikin melkoisen työn takana. Otin esille Kylätoimikunnassa asian, että meidän tulisi laittaa paperille kylän historiaa ja nykyaikaa. Sillä hetkellä asiasta eivät muut olleet kiinnostuneita ja päätin aloittaa tämän ajatuksen kehittelyä itse.

Teoksen valmistumisprosessia ja sen vastaanottoa Tuominen kuvaa näin:

Historiasta kun kuitenkin olen jonkin verran kiinnostunut niin aloin työn. En olisi siihen ryhtynyt, jos olisin tiennyt kuinka työläs se tulisi olemaan. Ensimmäinen vuosi meni lukiessa Lounais-Hämeestä kirjoitettuja kirjoja. Niistä piti noukkia kaikki tätä aluetta käsittelevät asiat. Kirjoja löytyikin useita. Olavi Anttilan kirja Kartanosta kunnaksi, Suomen maatilat 1931, Suuri maatilakirja vuodelta 1967, Suomen omakotiasutus vuodelta 1970 jne. Näistä kirjoista paikkakunnalle muuttanutkin sai jonkinnäköisen kuvan seudusta.

Sitten alkoi vielä kolmen vuoden työ. Siihen sisältyi haastatteluja ja niissä olikin suurin vaikeus siinä, että en ymmärtänyt tavallaan paikkakunnalle muuttajana paikkakunnan paikannimistöä. Paikkakuntalaiset kertoivat mielellään kyllä tapahtumista, mutta en saanut selvää, missä tapahtumat olivat olleet. Seuraavaksi pitikin tehdä paikkakunnasta itselleni sopiva kartta ja merkitä siihen tapahtumapaikat.

Kyläkirjaan tuli myös kahden kansakoulun tiedot alusta alkaen eli kaikkien oppilaiden ja opettajien nimet. Se oli pölyisten arkistojen penkomista. Valokuviakin sain kirjan piristykseksi. Alun perin vain itseäni varten tekemäni muistiinpanot paisuivat minulle liian suuriksi ja aikaa vieviksi. 

Pitää myös muistaa, että paikkakunnalla on erittäin lahjakkaita taiteilijoita. Kirjassani on erään paikkakunnalla syntyneen kronikoita, jotka kertovat paljon sen aikaisista ihmisistä runon muodossa.

Aluksi en kuvitellut kenenkään olevan kiinnostunut näistä papereistani ja teetin valokopiofirmassa niistä muutaman kopion ja vein ne kansitettavaksi. Forssan lehti sai kuitenkin tiedon tästä tekeleestä ja siitä oli pieni juttu heidän lehdessään. Sen jälkeen tätä kirjaa kyseltiinkin paljon. Teetin niitä kuitenkin vain muutaman kappaleen kerralla kun en halunnut niitä oman kirjahyllyni täytteeksi.

Mielenkiinto jakautui aika rajusti. Kirja piti poistaa Latovainion kirjastosta, kun sain tappouhkauksen. Se tosin muuttui myöhemmin selkäsaunauhkaukseksi. Toisaalta, kirjasta oltiin hyvin kiinnostuneita. Eräskin rouva tuli tyttärensä kanssa kotiini ja halusi tutustua kirjaan. Kun hän oli tyttärensä kanssa selaillut aikansa sitä, niin hän halusi ostaa kirjan kaikille kolmelle tyttärelleen. Monissa muissakin tapauksissa samaan perheeseen hankittiin useita kirjoja.

Itse olin yllättynyt tällaisenkin tekeleen saamasta myönteisestä vastaanotosta ja tällaisten kirjojen tarve tuntuu suurelta. Tästä on hyvä esimerkki, kun kylässä on tehty sen jälkeen myös toinen lähes vastaava kirja.

Aikoinaan yritin kaupata korpulla olevaa kirjaani nuorille ja niin että he voisivat sitä jatkaa. Korpun olisi saanut ja saa vieläkin kuka vaan sitä suostuu jatkamaan, koska joka päivä tapahtuu jotakin ja vuosikymmenien päästä sekin on historiaa.

Suhteestaan Lounais-Hämeeseen Tuominen kertoo seuraavasti:

Vaikka olen syntynyt Loimaalla, maailman vanhimmassa pitäjässä, Häme on minulle tuttu murteensakin puolesta ja muutenkin. Sukuani on paljon täälläkin. Joten Lounais-Häme on minulle paras paikka elää. Jokioinen ei minulle ole muita tärkeämpi. Maalaisliiton määräävä asema aiheutti kuitenkin sen, että minulla ei olisi ollut mitään mahdollisuuksia saada apua muodossa tai toisessa.

Tuotanto

Esitellyt teokset

Tuominen Alpo

Kyläkirja Latovainiosta

Tuominen Alpo

  • Julkaisuvuosi: 1999 (Omakustanne)
  • Paikkakunnat: Jokioinen
  • Avainsanat: Jänhijoki, Latovainio, paikallishistoriat, Rehtijärvi

Kirjailijan totantoa Louna-kirjastoissa.


Kirjat

Kyläkirja Latovainiosta (1999)

Loimaan kunnan Joenperän koulun oppilaat ja opettajat 1926 - 1965

Punkalaitumen kunnan Sadonmaan kansakoulun oppilaat ja opettajat vuosilta 1921–1968 (2003)

Moro, sanoivat komiat toisillensa = vanhoja sanontoja (2003)

Otteita

Ote teoksesta Kyläkirja Latovainiosta (1999)

Tapahtui vuonna 1998

Kylätoimikunta järjesti valtavat määrät tilaisuuksia, talkootapahtumia yms. Oli kuutamohiihtoa, lauluiltaa, laivaristeilyä, eläkeläisten virkistysmatkaa ja tietysti se kesän kohokohta, Kuuman kesäjuhlat. Ohjelmassa oli myös uinti- ja saunaretkeä, sieniretki, laidunkauden päättäjäiset, retki Hiidenlinnaan ja pikkujoulu. Ilmoitustaulut tuli uusittua. Teuvo Salminen ja Erkki Mattila tekivät talkoilla taulut. He myös tekivät kukkalaatikoita tienristeyksiin. Kuuman uimalan siivoustalkoot yhdessä kunnan kanssa olivat 30.6. Entun lavatansseissakin porukka ehti käydä kuten Rehtilän puutalkoissa. Itsenäisyyspäivän juhlat päättivät ansiokkaan vuoden. Liukumäki lapsille valmistui ja se asennetaan keväällä kentän laidalle. Viime vuonna syntyneitä muistetaan kunniakirjalla ja uimakuljetuksista on huolehdittu. Vaikuttaa siltä, että kylätoimikuntaan kuuluvat ovat tehneet kokopäivätyötä.